Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

0

5+1 επιστημονικοί μύθοι που και εσύ πιστεύεις



Μύθοι
Οι επιστημονικοί μύθοι είναι κάτι σαν τους αστικούς, αλλά λιγότερο τρομακτικοί. Τους ακούς από κάποιον στην παρέα ο οποίος τους παρουσιάζει μαζί με κάποια στατιστικά και επιστημονικά δεδομένα με αποτέλεσμα να τον πιστέψεις. Ποιοι είναι όμως αυτοί οι μύθοι;
a.aaa-Rain-of-Lighting-Strikes1) Ο κεραυνός δεν χτυπάει ποτέ στο ίδιο σημείο. Τι λες ρε μάγκα! Κεραυνός είναι, ό,τι θέλει θα κάνει. Και αν γουστάρει θα χτυπήσει όχι μια, όχι δυο, αλλά τρεις φορές στο ίδιο σημείο, όπως έγινε κατά τη διάρκεια μια καταιγίδας όπου το Empire State Building χτυπήθηκε 3 φορές από κεραυνό.
2) Υπάρχουν 2 είδη ανθρώπων, αυτοί που μπορούν να κουλουριάζουν τη γλώσσα τους και αυτοί που δεν μπορούν. Και επειδή ξέρω ότι έχετε περάσει πολλή ώρα σαν παρέα με τις γλώσσες σας έξω προσπαθώντας να δείτε ποιος μπορεί και ποιος όχι, μάθε πως υπάρχει ελπίδα καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι με την κατάλληλη εκπαίδευση όλοι οι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν.
3) Αν δεν φας πρωινό θα σε κάνει να παχύνεις. Προφανώς και είναι μπούρδα. Το πρωινό είναι σημαντικό σαν γεύμα γιατί σου δίνει την απαιτούμενη ενέργεια για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, αλλά δε σε παχαίνει κιόλας αν δεν το φας. Αυτό που σε παχαίνει είναι οι βλακείες που τρως όλη μέρα «γιατί έχεις μια λιγούρα».
4) Το καλοκαίρι κάνει πιο πολύ ζέστη γιατί η γη είναι πιο κοντά στο ήλιο. Το αστείο με αυτό το μύθο είναι ότι η Γη βρίσκεται πιο κοντά στον ήλιο τον Ιανουάριο που στη Θεσσαλονίκη κάνει ψοφόκρυο. Τι επηρεάζει λοιπόν τις εποχές; Η κλίση της Γης προς τον ήλιο. Τους μήνες Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο, για παράδειγμα, η Γη έχει τέτοια κλίση ώστε το Βόρειο ημισφαίριο να είναι για μεγαλύτερο διάστημα προς τον ήλιο (εξ ου και η μεγαλύτερη μέρα) και να έχει καλοκαίρι ενώ το νότιο ημισφαίριο να παγώνει γιατί δεν το βλέπει ο ήλιος.
5) Δεν υπάρχει βαρύτητα στο διάστημα. Μια χαρά υπάρχει βαρύτητα. Στο ύψος του διεθνούς διαστημικού σταθμού π.χ. η βαρύτητα είναι κατά 10% μειωμένη. Ο λόγος που οι αστροναύτες φαίνεται να αιωρούνται είναι γιατί λόγω της περιστροφής του σταθμού αυτοί βρίσκονται σε μια συνεχή κατάσταση ελεύθερης πτώσης.
6) Οι μετεωρίτες λάμπουν γιατί ζεσταίνονται από την τριβή. Ο λόγος που οι μετεωρίτες λάμπουν δεν είναι η τριβή, αλλά η πίεση του αέρα που δημιουργείται όταν αυτοί μπαίνουν στην ατμόσφαιρα και λόγω της μεγάλης ταχύτητας τους συμπιέζουν τον αέρα που συναντούν πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η θερμοκρασία του.
 scienceandtechnology.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου