Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

0

Κινδυνεύσαμε σοβαρά, αλλά το μάθαμε δύο χρόνια μετά





Μια τεράστια ηλιακή καταιγίδα απείλησε σοβαρά τον πλανήτη μας και τον ανθρώπινο πολιτισμό το 2012, απειλώντας να μας στείλει, τουλάχιστον για λίγο, δύο αιώνες πίσω.
Παρά τρίχα  τη γλιτώσαμε  το 2012... Παρά τρίχα τη γλιτώσαμε το 2012... Οπως μαθαίνουμε δύο χρόνια αργότερα και εκ του ασφαλούς, στις 23 Ιουλίου 2012 ο Ηλιος, με μια εκτίναξη στεμματικής μάζας, έστειλε προς την κατεύθυνση της Γης μια πανίσχυρη μαγνητική καταιγίδα με ταχύτητα 3.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, η οποία μας προσπέρασε «παρά τρίχα». Η NASA ανακοίνωσε ότι ήταν η ισχυρότερη ηλιακή καταιγίδα των τελευταίων 150 ετών και θα μπορούσε να κλονίσει σοβαρά το σύγχρονο πολιτισμό. Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν και ανέλυσαν οι επιστήμονες, αν ο πλανήτης μας είχε χτυπηθεί θα επρόκειτο για το χειρότερο συμβάν από την ηλιακή καταιγίδα του 1859 (γνωστή και ως συμβάν Κάρινγκτον).
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ έδειξε ότι μια καταιγίδα ανάλογη αυτής του 1859 θα είχε κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία πάνω από δύο τρισεκατομμύρια δολάρια και θα είχε προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές σε κάθε είδους υποδομές και υπηρεσίες που θα χρειάζονταν πολλά χρόνια για ν' αποκατασταθούν. Μια τέτοια ηλιακή καταιγίδα μπορεί να προκαλέσει για παράδειγμα σοβαρές ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης με συνεπακόλουθη διακοπή του ρεύματος, κατάρρευση ζωτικών συστημάτων επικοινωνιών, βλάβες στα συστήματα ύδρευσης (που βασίζονται συνήθως σε ηλεκτρικές αντλίες) κ.λπ. Χωρίς νερό και ρεύμα, η ζωή παύει να είναι όπως την ξέρουμε σήμερα.
«Αν η ηλιακή έκρηξη είχε συμβεί μόνο μία εβδομάδα νωρίτερα, η Γη θα είχε βρεθεί ακριβώς στη γραμμή του πυρός» εξηγεί ο καθηγητής Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Ντάνιελ Μπέικερ, προειδοποιώντας: «Ημασταν απίστευτα τυχεροί. Αν είχαμε χτυπηθεί, ακόμη θα μαζεύαμε τα κομμάτια. Η ανθρωπότητα θα πρέπει να προετοιμαστεί καλύτερα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Σύμφωνα με τη στατιστική ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων για τις ηλιακές καταιγίδες τα τελευταία 50 χρόνια, η πιθανότητα να χτυπηθεί ο πλανήτης μας από μια ισχυρή τέτοια καταιγίδα στη επόμενη δεκαετία υπολογίζεται στο 12%.
(ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-AFP)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου