Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

0

ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ


Ανερχόμενες συμπεριφορές

Ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά πειράματα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη είναι εκείνα όπου εμφανίζονται συμπεριφορές ανθρώπινες ή ζωώδεις σε ρομπότ ή συστήματα υπολογιστών, χωρίς προηγουμένως ντι έχουν προγραμματιστεί για κάτι τέτοιο.
Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα πειράματα που περιλαμβάνουν ομάδες ρομπότ, καθένα από τα οποία έχει περιορισμένη υπολογιστική ισχύ και απλούς στόχους συμπεριφοράς, όπως για παράδειγμα ν' ακολουθεί το ένα το άλλο και ν' αποφεύγουν τις μεταξύ τους συγκρούσεις. Κάθε ρομπότ είναι εφοδιασμένο με αισθητήρες, απλές δηλαδή συσκευές που ανιχνεύουν τις θέσεις των υπολοίπων ή λαμβάνουν σήματα από το άλλα ρομπότ
Οι συμπεριφορές που παρατηρήθηκαν σε τέτοιο πειράματα περιλαμβάνουν τη συνάθροιση, την εκμετάλλευση της θέσης τους, καθώς και τάσεις επιβολής της αρχηγίας τους. Κάθε ρομπότ ενεργούσε αυτόνομα, αλλά η ομάδα λειτουργούσε συνεργατικά, με τον ιδιο τρόπο δηλαδή που ενεργεί μια κοινωνία εντόμων ή ένα σμήνος πουλιών.
 Πολλά είναι τα δυναμικά πλεονεκτήματα τέτοιων συστημάτων: είναι ευπροσάρμοστα στις αλλαγές των συνθηκών και μπορούν ν' αντεπεξέλθουν στην απώλεια ενός ή περισσότερων μελών της ομάδας.


Τυχαία έναρξη
Σε ένα τυπικό πείραμα αναδυόμενης συyκεντρωτικής συμπεριφοράς, ένας αριθμός μικρών ρομπότ τοποθετείται σε τυχαία θέση, με ένα μοναδικά σκοπό -στην περίπτωση αυτή να κινηθούν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση όλα μαζί.

Συνάθροιση απλών εγκεφάλων

Σε μερικά πειράματα αυτού του είδους, τα ρομπότ ανταλλάσσουν μεταξύ τους δέσμες φωτός, δημιουργώντας μια απλή μορφή επικανωνίας. Η διαδικασία αυτή δεν έχει προγραμματιστεί στα ρομπότ, αλλά αναδύεται αυτόματα ως η βέλτιστη μέθοδος για την επίτευξη του σκοπού συνάθροισής τους.

Μέλη ομάδας

Τα ρομπότ που λαμβάνουν μέρος σε πειράματα σχετικά με την αναδυόμενη συμπεριφορά είναι τυπικά μικρά, αυτοκινούμενα και διαθετουν ένα σετ απλών αισθητήρων. Στο μέλλον, στρατιές αυτοκrνούμενων οχημάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πραγματικές εφαρμογές, όπως, π.χ., στην εξερεύνηση πλανητών και σε πολεμικές αποστολές.

Ακολουθώντας τον αρχηγό

Συχνά, ο αρχηγός αναδύεται αυτόματα και τα άλλα ρομπότ τον ακολουθούν. Αλλά και πάλι, αυτή είναι μία ακόμη αναδυόμενη συμπεριφορά, μη προγραμματισμένη στο σύστημα.



Πηγαίνοντας εκεί

Καθώς το πείραμα προχωρεί, τα ρομπότ επιτυγχάνουν  το στόχο τους να κινούνται όλα μαζι προς μια   συγκεκριμένη κατέυθυνση- παρά το γεγονός ότι το καθένα από αυτά λειτυργεί αυτόνομα και έχει περιορισμένη υπολογιστική ισχύ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου