Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

0

Τεχνολογική μοναδικότητα


Τεχνολογική μοναδικότητα είναι η εμφάνιση μιας υπερευφυΐας με τεχνολογικά μέσα.  Αφού οι δυνατότητες μιας τέτοιας ευφυΐας θα ήταν δύσκολο να γίνουν καταληπτές από τον ανθρώπινο νου, η εμφάνιση μιας τεχνολογικής μοναδικότητας αντιμετωπίζεται ως ένας διανοητικός ορίζοντας γεγονότων, πέραν του οποίου τα συμβάντα δεν μπορούν να προβλεφθούν ή να κατανοηθούν.
Η συνηθέστερη άποψη των υποστηρικτών της μοναδικότητας είναι ότι, η "ευφυής έκρηξη" , όπου υπερευφυΐες δημιουργούν ακολουθίες γενεών αυξανόμενα ισχυρών νοών, μπορεί να συμβεί ταχύτατα και μπορεί να μην σταματήσει έως ότου οι γνωστικές ικανότητες ενός αντιπροσωπευτικού νου υπερβούν εκείνες ενός οιουδήποτε ανθρώπου.
Ο όρος διαδόθηκε από τον συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Vernor Vinge, ο οποίος υποστηρίζει ότι η τεχνητή νοημοσύνη, η ανθρώπινη βιολογική ενδυνάμωση ή τα περιβάλλοντα εγκεφάλου-υπολογιστή μπορούν να είναι πιθανές αιτίες μοναδικότητας. Ο συγκεκριμένος όρος "μοναδικότητα" ως περιγραφή ενός φαινομένου τεχνολογικής επιτάχυνσης που προκαλεί ενδεχόμενο απρόβλεπτο αποτέλεσμα εντός της κοινωνίας, επινοήθηκε από τον μαθηματικό Τζον φον Νόιμαν, ο οποίος κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1950 μίλησε για "διαρκώς επιταχυνόμενη πρόοδο της τεχνολογίας και αλλαγές στην λειτουργία του ανθρώπινου βίου που δίνουν την εντύπωση ότι προσεγγίζεται μια ουσιώδης μοναδικότητα στην ιστορία της ανθρώπινης φυλής, πέραν της οποίας οι ανθρώπινες υποθέσεις, όπως τις γνωρίζουμε, δεν θα υφίστανται. Η έννοια έχει διαδοθεί, επίσης, από μελλοντολόγους όπως ο Ray Kurzweil, ο οποίος παραθέτει την χρήση του όρου από τον φον Νόιμαν στον πρόλογο του κλασσικού βιβλίου του φον Νόιμαν "The Computer and the Brain."
Κάποιοι αναλυτές αναμένουν την εκδήλωση της μοναδικότητας εντός του 21ου αιώνα, παρότι οι εκτιμήσεις ποικίλουν.

wikipedia.org



Ray Kurzweil: Το 2045 ένωση ανθρώπου-υπολογιστή και η Μοναδικότητα

Ο κύριος Ray Kurzweil είναι συγγραφέας, εφευρέτης, φουτουριστής και υπερ-εγκέφαλος του ΜΙΤ. Ο Kurzweil είναι ιδρυτής του πανεπιστημίου νέων τεχνολογιών Singularity και του παγκόσμιου μουσικού συστήματος για άτομα με μαθητικές δυσκολίες Kurzeil. Έχει αποσπάσει πολλά διεθνή βραβεία, διαθέτει 17 τιμητικά ντοκτορά ενώ θεωρείται ο διάδοχος και συνεχιστής του Τόμας Έντισον. Το περιοδικό Forbes αναφέρεται σε αυτόν ως «η απόλυτη μηχανή σκέψης».


Όπως λοιπόν, υποστηρίζει ο κύριος Ray Kurzweil:

Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, οι υπολογιστές θα είναι το ίδιο έξυπνοι με τον άνθρωπο. Μέχρι το 2045, θα γίνουμε αθάνατοι.
-Ο Kurzweil και πολλοί της κοινότητας πιστεύουν σοβαρά ότι πολλοί άνθρωποι που είναι ζωντανοί σήμερα θα καταλήξουν να παραμείνουν αθάνατοι. Γι? αυτό επιθυμούν να παραμείνουν ζωντανοί μέχρι το έτος της ?Μοναδικότητας? προκείμενου να παλέψουν (τότε) με τη γήρανση. Εναλλακτικά, θα μπορέσουν να μεταφέρουν τον εγκέφαλο τους σε πιο ισχυρά μέσα αποθήκευσης όπως τα ρομπότ και οι υπολογιστές!

-Δεν είναι βέβαια εύκολο να αποδεχθείς μονομιάς κάτι τέτοιο και ίσως θυμίζει αποκύημα, επιστημονικής φαντασίας.
Η πραγματικότητα όμως είναι πως η Μοναδικότητα, όσο παράλογη και αν ακουγεται, τράβηξε την προσοχη και όχι μόνο, καθώς ξοδεύονται πολλά χρήματα για την κατανόηση αυτής της σκέψης. Το Πανεπιστήμιο της Μοναδικότητας (που δημιουργήθηκε πριν 3 χρόνια),προσφέρει διεπιστημονικό πρόγραμμα σπουδών για μεταπτυχιακούς φοιτητές και στελέχη, φιλοξενείται από τη NASA. Η ίδια η Google είναι βασικός χορηγός!

techne.gr

Σχετικό το παρακάτω βίντεο..






Δείτε και εδώ..http://skapse-bathia.blogspot.gr/2012/11/blog-post_5261.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου