Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

0

«Εσπασαν τα κοντέρ» προς το διάστημα οι Ρώσοι


Σε λιγότερο από έξι ώρες, έναντι περίπου 50 μέχρι σήμερα, έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό το ρωσικό διαστημόπλοιο που μετέφερε το τριμελές πλήρωμα που θα αντικαταστήσει την ομάδα κοσμοναυτών και αστροναυτών που βρίσκεται σήμερα εκεί.

Οι δύο Ρώσοι και ο ένας Αμερικανός που ξεκίνησαν από το κοσμοδρόμιο του Μπαικονούρ στο Καζακστάν την Πέμπτη, χρησιμοποίησαν την «παράκαμψη-εξπρές» που επιτρέπει στα διαστημόπλοια να γλιτώνουν δύο ημέρες στο διάστημα, πριν συνδεθούν στον σταθμό.
Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται αυτή η διαδρομή, που σχεδίασαν οι Ρώσοι μετά από τριετή προσπάθεια και απαιτεί εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς.
«Είναι μία δύσκολη διαδικασία. Εάν για κάποιο λόγο δεν μπορείς να διορθώσεις την τροχιά ή να αποφύγεις διαστημικά σκουπίδια ... μπορεί να διαταραχθεί η διαδικασία», σημείωσε ο Ιγκόρ Λίσοφ, από το εξειδικευμένο ρωσικό περιοδικό Novosti Kosmonavtiki.
Τα πλεονηκτήματα ωστόσο είναι πολλά. «Οσο κοντύτερα είναι ο σταθμός, τόσο καλύτερα νιώθουμε, όλα καλά», είπαν οι κοσμοναύτες καθώς προσέγγιζαν τον ISS. Το πλήρωμα του Σογιούζ δεν χρειάστηκε να μείνει δύο ημέρες μέσα στην στενόχωρη κάψουλα και έφτασε πριν αρχίσουν τα συμπτώματα από την προσαρμογή στην έλλειψη βαρύτητας. Η ναυτία, οι ζαλάδες και οι έμετοι είναι σοβαρά προβλήματα σε τόσο στενό χώρο.
Παράλληλα, ευαίσθητα επιστημονικά πειράματα και εργαστήρια μπορούν πλέον να φτάσουν σε τροχιά σε κλάσμα του αρχικού χρόνου, βελτιώνοντας την ποιότητα και το εύρος των αποτελεσμάτων που θα εξάγουν οι επιστήμονες.
Οι Ρώσοι ωστόσο δεν σταματούν εκεί, καθώς οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την επόμενη διαδρομή εξπρές που αναζητείται να είναι διάρκειας μόλις δύο περιστροφών γύρω από τον πλανήτη μας.



ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου