Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

0

Dead Poets Society




Κριτική SevenArt:

“Oh captain, my captain!”. Σου χαρίζω μια γιορτή αφιερωμένη στην εποχή της αθωότητας… Όταν η δύναμη της προσδοκίας για τα όσα υπόσχεται το αύριο, κάνει τους τοίχους να μοιάζουν χάρτινοι και τους φραγμούς κούφιες προφάσεις. Μια ομάδα εφήβων, με οδηγό την ποίηση τολμούν να αναζητήσουν τον προσωπικό τους βηματισμό, με τον οποίο θα διασχίσουν τη ζωή και θα παραμείνουν όρθιοι. Προστάτης τους μέχρι την ελευθερία, ένας καθηγητής (Ρόμπιν Γουίλιαμς) που εκτός από τις γνώσεις των σχολικών εγχειριδίων, αναλαμβάνει αυτοβούλως να τους εκπαιδεύσει πως να στέκονται στο ύψος όλων εκείνων, που δεν μετριούνται με μηδενικά και προεξαργυρωμένες βραβεύσεις, αλλά με όνειρα και πίστη.

Ο καθένας ξεχωριστά θα αντλήσει δύναμη από τον ενθουσιασμό του διπλανού του, και όλοι μαζί θα σπάσουν μερικά από τα δεσμά που τους κληροδότησε το παρελθόν,  και τους κρατούσαν καταδικασμένους σε ένα γκρίζο μέλλον. Η συνοχή της παρέας θα διασπαστεί όταν ένα από τα μέλη δεν θα αντέξει την πίεση που θα του ασκηθεί από την οικογένεια του και θα αυτοκτονήσει. Ο διευθυντής της αυστηρής ακαδημίας στην οποία φοιτούν τα παιδιά, θα πάρει το ρόλο του δικαστή και θα καταδείξει ως ένοχο το νεοφερμένο καθηγητή με τις αντισυμβατικές μεθόδους, που αμφισβήτησε την παράδοση και χάρισε στους μαθητές του το επικίνδυνο δώρο του στοχασμού.

“Ο κύκλος των χαμένων ποιητών” δεν θα κλείσει ούτε όταν αναπόφευκτα, θα έρθει η ώρα που θα πρέπει πληρωθεί το τίμημα... Λίγο πριν το τέλος κάτι θα τους υπενθυμίσει ότι το ταξίδι γίνεται λιγότερο τρομακτικό μόνο όταν έχεις χαράξει ο ίδιος τη διαδρομή.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου