Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

0

Κάτι συμβαίνει 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη

Το Voyager1 δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο,σαν να το εμποδίζει μια γιγάντια αόρατη ασπίδα!
Σχεδόν 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη ΓΗ!
voyager1
Όταν το 1977 εκτοξεύτηκε το εξερευνητικό διαστημόπλοιο Voyager1
με σκοπό να ταξιδέψει πέρα από το ηλιακό μας σύστημα, δεν ξέραμε τι θα βρούμε.
Οι αστροφυσικοί, μέσα στα 36 χρόνια που το Voyager1 πορεύεται στο διάστημα, ήλπιζαν ότι μια ωραία ημέρα θα καταφέρουμε να ανακαλύψουμε τι υπάρχει πέρα από τα σύνορα του ηλιακού μας κόσμου.
Τώρα όμως που το διαστημόπλοιο έφτασε σε αυτά τα σύνορα, γκρεμίστηκαν όλα τα μοντέλα που είχαν φανταστεί οι επιστήμονες για την έξοδο στο άγνωστο σύμπαν. Αυτό που έχει συμβεί θυμίζει σενάριο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.
Σχεδόν 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, στα όρια του ηλιακού συστήματος, οι συνθήκες δεν είναι αυτές που περίμεναν οι ερευνητές: Οι ηλιακοί άνεμοι χάνουν την έντασή τους, οι κοσμικές ακτίνες κινούνται ιδιόμορφα και το μαγνητικό πεδίο αυξομειώνεται αναπάντεχα. Οι αστροφυσικοί έχουν έρθει σε αμηχανία καθώς αναλύουν τις πληροφορίες που έρχονται από το Voyager1. Το διαστημόπλοιο έχει φτάσει σε μια περιοχή, πέρα από την οποία δεν μπορεί να προχωρήσει. Παλινδρομεί συνέχεια εμπρός-πίσω, σαν να το εμποδίζει μια γιγάντια, αόρατη ασπίδα.

Ο διεθνώς διακεκριμένος Χιώτης ακαδημαϊκός και διαστημικός επιστήμονας, ερευνητής του αμερικανικού Johns Hopkins University Δρ. Σταμάτης Κριμιζής, επικεφαλής σημαντικού τμήματος της έρευνας, δήλωσε στους Los Angeles Times ότι αυτό που συμβαίνει είναι αδιανόητο επιστημονικά και αποδεικνύει ότι η φύση είναι πολύ πιο ευφάνταστη από όσο είμαστε εμείς. «Το Voyager πιθανότατα θα αποδείξει ότι έχουμε κάνει λάθος στις εκτιμήσεις μας», ανέφερε ο κος Κριμιζής.
Εν ολίγοις πρόκειται για μια μη αναμενόμενη εξέλιξη, η οποία κάνει τους αστροφυσικούς να συνειδητοποιήσουν ότι προς το παρόν δεν έχουν στα χέρια τους ένα επαρκές μοντέλο που να εξηγεί τα του σύμπαντος.

Ίσως αυτή η ασπίδα (ή φυσαλίδα, αν προτιμάτε, μέσα στην οποία περικλείεται το ηλιακό μας σύστημα) προστατεύει το πλανητικό μας σύστημα. Ή (κάνοντας μια δική μας ακραία υπόθεση) προστατεύει το υπόλοιπο σύμπαν από τους ανθρώπους
Το Voyager 1 φωτογράφησε τον Δία όταν βρισκόταν σε απόσταση 1,85 εκατομμύρια χιλιόμετρα απ’ αυτόν, στις 4 Μαρτίου του 1979…..
Η NASA εκτόξευσε το Voyager 1 το 1977 και 34 χρόνια μετά είναι έτοιμο να διαβεί τα «σύνορα» του ηλιακού συστήματος και να χαθεί στο απέραντο διάστημα
Η υπέρυθρη εικόνα της κηλίδας που έδωσε πέρυσι η NASA. Όσο πιο σκοτεινό είναι το χρώμα, τόσο πιο ψυχρή είναι η περιοχή.
Η εικόνα του ορατού φωτός μας δείχνει πως φαίνεται με γυμνό μάτι η περιοχή της κηλίδας 


…με απίστευτες λεπτομέρειες
Με την ανάλυση των δεδομένων και την ψηφιοποίηση εικόνων που συγκεντρώθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια μπορούμε πλέον να «δούμε» ξεκάθαρα την μεγάλη ερυθρά κηλίδα του Δία, όπου μαίνεται ένας τυφώνας που έχει δυο φορές το μέγεθος της Γης.
Τα δεδομένα για την παραπάνω εικόνα στάλθηκαν από το Voyager 1 το 1979. Είναι η πρώτη ανθρώπινη κατασκευή που βρίσκεται τόσο μακριά από τη Γη, 117 αστρονομικές μονάδες.
1 Αστρονομική μονάδα (1 ΑU)= η μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο = 150 εκατομμύρια χιλιόμετρα
Το Voyager 1 φωτογράφησε τον Δία όταν βρισκόταν σε απόσταση 1,85 εκατομμύρια χιλιόμετρα απ’ αυτόν, στις 4 Μαρτίου του 1979…..
Η κηλίδα του Δία που είχε συναρπάσει τους αστρονόμους του 19ου αιώνα, έχει αλλάξει μέγεθος με το πέρασμα των ετών. Πριν από έναν αιώνα είχε 40 χιλιάδες χιλιόμετρα μήκος και σήμερα έχει περίπου το μισό. Πάντως, παρά τις μεταβολές, τις αναταράξεις, τις ανακατατάξεις και τις συγκρούσεις με άλλους κυκλώνες, η ερυθρά κηλίδα του Δία δεν πρόκειται να εξαφανιστεί στο άμεσο μέλλον.
dailymail.co.uk/sciencetech

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου