Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

0

NASA: απίστευτο κοσμικό πείραμα με δίδυμα αδέρφια στο διάστημα


Τις επιπτώσεις της έλλειψης βαρύτητας στο διάστημα θα μελετήσει η NASA χρησιμοποιώντας ως πειραματόζωα τους ομοζυγωτικούς διδύμους αστροναύτες Scott και Mark Kelly.
Για τις ανάγκες, το 2015 ο Scott Kelly θα ξεκινήσει το ταξίδι του προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ ο δίδυμος αδερφός του Mark θα μείνει στο σπίτι του στην Αριζόνα.
Οι Kellys, τα μοναδικά δίδυμα αδέρφια που ταξίδεψαν ποτέ στο διάστημα, έχουν συμμετάσχει σε πολλές αποστολές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη διεξαγωγή πειραμάτων όσο θα βρίσκονται σε διαφορετικές συνθήκες βαρύτητας.
Μάλιστα όπως ανακοίνωσε η NASA, η ιδέα ήταν δική τους.
Επειδή είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται τέτοιου είδους έρευνα, η NASA δεν έχει δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τα πειράματα στα οποία θα υποβληθούν τα δυο αδέρφια.
Το πιθανότερο είναι ότι θα ληφθούν δείγματα αίματος από τον Scott πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ταξίδι του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ενώ αντίστοιχες εξετάσεις θα γίνουν και στον Mark, ο οποίος θα συνεχίσει να ζει κανονικά τη ζωή του στην Αριζόνα, έτσι ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα γι τις επιπτώσεις του διαστήματος στο ανθρώπινο DNA.
Η έρευνα της NASA θα επικεντρωθεί στις αντιδράσεις του ανθρώπινου οργανισμού στις φυσικές, φυσιολογικές και περιβαλλοντικές πιέσεις που συνδέονται με τις διαστημικές αποστολές.
Τα πειράματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον ρόλο της γενετικής στα προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν οι αστροναύτες που περνούν μεγάλα διαστήματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
Στα κυριότερα προβλήματα συγκαταλέγεται η απώλεια οστικής και μυϊκής μάζας, καθώς και οι διαταραχές ύπνου, ενώ θα μελετηθεί ο κίνδυνος καρκίνου λόγω της υψηλής ακτινοβολίας στο διάστημα.
Στόχος είναι η συγκέντρωση πολύτιμων πληροφοριών για την προστασία της υγείας των αστροναυτών την ώρα που η εξερεύνηση του διαστήματος περνά σε νέες διαστάσεις.
econews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου