Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

0

Όπου ακούς BP, ανθρώπινο αίμα μυρίζει

Όπου ακούς BP, ανθρώπινο αίμα μυρίζει…
Με μια συμφωνία 500 εκατομμυρίων δολαρίων η BP ανοίγει και πάλι δουλειές στην ελλαδική επικράτεια. Συγκεκριμένα, η εταιρεία Energean Oil, που εκμεταλλεύεται ως τώρα τα κοιτάσματα αργού πετρελαίου του Πρίνου, πουλάει το σύνολο της παραγωγής της στην BP, η οποία επιδιώκει μάλιστα να διπλασιάσει την παραγωγή της από 2.500 σε 5.000 βαρέλια ημερησίως. Οι προβλέψεις αφορούν μία προοπτική εξαετίας. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Η συμφωνία μάλιστα υπογράφηκε στο υπουργείο περιβάλλοντος, δηλώνοντας έτσι την παραχώρηση της συνολικής παραγωγής από το δημόσιο στην πολυεθνική.

«Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης. Από την πλευρά του, ο βρετανός πρεσβευτής χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, τονίζοντας ότι τα ελλαδικά κοιτάσματα μπορούν να συμβάλουν στη διασφάλιση παροχής ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη και αυτό αποτελεί άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Το 2009 η BP είχε κάνει συμφωνία με την ΕΛΠΕ(Ελληνικά Πετρέλαια) για πώληση δικτύου λιανικής, αλλά επί της ουσίας τότε η BP δεν είχε πραγματική περιουσία στην Ελλάδα. Η αρχική συμφωνία, πάντως, συμπίπτει χρονικά με την κινητικότητα που επικρατεί στο κομμάτι της έρευνας για υδρογονάνθρακες στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Δυστυχώς, εκτός από τα επιβεβαιωμένα αποθέματα, υπολογίζεται ότι υπάρχουν κι άλλα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα. Η μια δήλωση είναι πιο δυσοίωνη από την άλλη. Αλλά αν τις συνδυάσουμε και τις δύο, τότε δε μιλάμε για συμφωνία, αλλά για χρησμό Κασσάνδρας. Η επόμενη σελίδα, όπως όλα δείχνουν, θα είναι μαύρη απ’ το πετρέλαιο.

Μετά από μια τέτοια είδηση, δεν μπορούμε να είμαστε και πολύ αισιόδοξοι για το μέλλον της περιοχής. Η BP είναι από τις κατεξοχήν εταιρείες που ανεβοκατεβάζουν καθεστώτα και ελέγχουν τους τοπικούς εξουσιαστές ανά τον πλανήτη. Μάλιστα, η συμφωνία αυτή έκλεισε χωρίς να πάρει μεγάλη έκταση. Τα σχετικά άρθρα, από όπου αντλήσαμε τις πληροφορίες, κάνουν βέβαια λόγο –όπως θα αναμενόταν- για συμφέρουσες και αισιόδοξες προβλέψεις. Αλλά όλοι ξέρουμε ότι οι γύπες χαίρονται, όταν πετάνε πάνω από μέρη, όπου υπάρχουν πτώματα. Το ενδιαφέρον μίας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές δεν είναι τόσο τα πετρέλαια, όπως όλα δείχνουν. Άλλωστε, για αυτούς τα κοιτάσματα του Πρίνου είναι μηδαμινά. Μπορεί το αργό πετρέλαιο να είναι σε σπανή και γι’ αυτό ακριβότερο, άρα και γι’ αυτούς η συμφωνία προσφορότερη τώρα, αλλά προφανώς, όπως γίνεται φανερό, ενδιαφέρεται και για άλλες μορφές ενέργειας.

Για μας όλη αυτή η δραστηριότητα με στόχο τα ενεργειακά αποθέματα δεν είναι παρά ένας από τους βασικούς λόγους, που δείχνουν ενδιαφέρον τα ενωμένα εξουσιαστικά μπλοκ για τον ελλαδικό χώρο. Η τεράστια μεγαμηχανή του πολιτισμού χρειάζεται ενέργεια, προκειμένου να κινηθεί. Οι πελώριες αντλίες που ρουφούν τα σπλάχνα της Γης, είναι σαν ένα τέρας που τρέφεται με κάθε μορφή ζωής και φυσικά στοιχεία. Τα χαμόγελα των κυριάρχων, όσο αστραφτερά κι αν είναι, εκκρίνουν αίμα και άβυσσο. Για μας το γέλιο είναι ζωή, σημαίνει φως και βρίσκεται σε ό,τι φυσικό μπορεί ακόμη να μας περιβάλλει. Για να μπορούμε όμως να γελάμε ελεύθερα, θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά. Να κατανοήσουμε και γι’ αυτό να αντιδράσουμε συνειδητά σε ό,τι απειλεί να μας συνθλίψει.
RAMNOUSIA

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου