Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

0

TELEGRAPH: Το Ευρώ οδηγείται στην καταστροφή!


Άρθρο της μεγάλης βρετανικής εφημερίδας εξηγεί γιατί η "Ανάπτυξη" που μας υπόσχονται δεν πρόκειται να έρθει αν δεν φύγει από την Ευρώπη η σημερινή πολιτική "αριστοκρατία".
euro disaster

Peter Oborne
Σήμερα η Telegraph δημοσίευσε ένα άρθρο του Peter Oborne στο οποίο συμπεραίνεται αυτό που πάντοτε προέβλεπαν οι Βρετανοί: ότι το Euro οδηγείται στην καταστροφή.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον κείμενο περιγράφει την ευρύτερη εικόνα της κατάστασης στην Ευρώπη και ξεκαθαρίζει ότι για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες ευθύνεται κυρίως η ανίκανη ευρωπαϊκή ελίτ πολιτικών και γραφειοκρατών που οδήγησε ολόκληρη σχεδόν την ευρωζώνη στην ύφεση.

Τα συμπεράσματα του άρθρου έρχονται σε πλήρη αντίθεση με αυτά που μας λένε σήμερα κάποιες πολιτικές παρατάξεις (κυρίως οι νεοφιλελεύθερες) που προσπαθούν να μεταφέρουν όλες τις ευθύνες στον Έλληνα και στη χώρα μας, λες και ο Έλληνας επιχειρηματίας, ελεύθερος επαγγελματίας ή υπάλληλος θα μπορούσε να αλλάξει τα πράγματα και ευθύνεται αυτός για την κατάντια σε όλη την Ευρώπη…
Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, όπως σωστά υποστηρίζουν κάποιες πολιτικές παρατάξεις όπως πχ ο ΣΥΡΙΖΑ, άσχετο με το τι προτείνουν για τη λύση του. Η απίστευτη ανισορροπία και η κατάρρευση της οικονομίας οφείλεται στο χάος που δημιούργησε η νομισματική ένωση τελείως άνισων και διαφορετικών κρατών και οι μεγάλες ευκαιρίες που απέκτησαν εξαιτίας της οι ισχυροί για να κερδίσουν σε βάρος των αδύναμων.
Το άρθρο εξηγεί επίσης ότι είναι μεγάλο ψέμα η κάθε υπόσχεση που προσπαθούν να δώσουν κάποιοι πολιτικοί ότι “η σταθερότητα και η ανάπτυξη είναι ένα βήμα μακριά” καθώς οι εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι αρνητικές και το μέλλον της Ευρωζώνης σκοτεινό.

Σύμφωνα με το άρθρο η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση είναι καταδικασμένη να διαλυθεί κάτω από το βάρος των ίδιων της των αντιφάσεων, και ότι αυτή η κατάρρευση προβλέπεται και από την μαρξιστική θεωρία αλλά και από τις “συντηρητικές οικονομικές διάνοιες” όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ και άλλοι, οι οποίοι κατανοούσαν ότι ήταν μια μεγάλη ανοησία να δημιουργηθεί ένα κοινό νόμισμα πριν δημιουργηθούν και εγκαθιδρυθούν οι ανάλογες πολιτικές συνθήκες.
Μεταφέρουμε παρακάτω μερικά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποσπάσματα:
[…]Μιλώντας για την ευρωπαϊκή ελίτ διάφορων πολιτικών και ισχυρών, είναι αδύνατον να υπερτονίσει κανείς τη θρασύτητα, την ηλιθιότητα και πάνω από την ομότητα των υποτιθέμενων “ευροφίλων”. Η παρανοϊκή προσπάθειά τους να επιβάλουν ένα νέο οικονομικό μοντέλο σε μια πλήρως δυσλειτουργική πολιτική δομή έχει ήδη προκαλέσει ανείπωτα βάσανα στους Ευρωπαίους. Στο επίκεντρό της αυτή η προσπάθεια είναι μια θρασύτατη επιχείρηση να αποδειχτεί ότι η πολιτική είναι ανώτερη της οικονομίας. Και μην ξεχνάτε ότι είναι ένα πείραμα για το οποίο η ίδια η Ευρωπαϊκή ελίτ δεν θα πληρώσει κανένα τίμημα.
Το πείραμά τους προκάλεσε οικονομική καταστροφή σε όλη σχεδόν την Ευρώπη (και όχι υποχώρηση, όπως ανακριβώς γράφουν οι φιλευρωπαϊστές δημοσιογράφοι στο BBC και αλλού).
Τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Η Ιταλική οικονομία είναι ετοιμοθάνατη, οι κοινωνικές δομές έχουν χαθεί και οι Ιταλοί στρέφονται ενάντια στους μετανάστες. Η Ελληνική οικονομία έχει συρρικνωθεί στο 30% και ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι άνεργο. Η νεανική ανεργία στην Ισπανία έχει φτάσει σε ένα απαράδεκτο 50%.
Μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια κατεστραμμένες ζωές και χαμένα όνειρα. Αυτή η πραγματικότητα έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της αναστάτωσης στην Ευρώπη. Νέα πολιτικά κόμματα έχουν ξεπηδήσει από την άκρα Αριστερά και την άκρα Δεξιά και τα δημιούργησε η κοινή κραυγή απόγνωσης ενάντια στο σύστημα που πλέον δεν δουλεύει.
Προς στιγμήν, η πολιτική αριστοκρατία που τα δημιούργησε όλα αυτά παραμένει στην εξουσία. Αλλά έχει την “εγκυρότητα” που είχε η αριστοκρατία στην προεπαναστατική Γαλλία, με την ίδια ηθική πτώχευση, την ίδια μανία με τη δωροδοκία και την ίδια βαθύτατη σιγουριά ότι όλα τους ανήκουν. Αυτή η ελίτ νιώθει την ίδια απέχθεια προς τη Δημοκρατία που ένιωθαν οι λόρδοι του 18ου αιώνα, και πρέπει να τονίσουμε ότι μακροπρόθεσμα έχει και την ίδια πιθανότητα επιβίωσης.
Στον επιθανάτιο ρόγχο της, η τάξη στην οποία ανήκει ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ έχει καταργήσει τη Δημοκρατία. Η Ιταλία έχει ήδη τρεις Πρωθυπουργούς εν συνεχεία που απέκτησαν το αξίωμα χωρίς να εκλεχθούν, από τότε που ο σκεπτικισμός του Σίλβιο Μπερλουσκόνι για το Ευρώ ανάγκασε την Ευρωπαϊκή ελίτ να επιστρατεύσει μια αδίστακτη κλίκα τραπεζιτών για να τον εκθρονίσουν (ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Γενικής Αμερικανικής Τράπεζας Tim Geithner έχει κάνει μια συγκλονιστική περιγραφή αυτού του ανώμαλου ελιγμού στα πρόσφατα απομνημονεύματά του).
Έχουν μέχρι στιγμής επιβιώσει εξαιτίας μιας σειράς από οικονομικά κόλπα, με τελευταίο παράδειγμα το απίθανο κόλπο του Γιούνκερ να μετατρέψει 21 δισεκατομμύρια ευρώ μετοχών σε ένα βρώμικο ταμείο 315 δις ευρώ που “θα επανακινήσουν την Ευρωπαϊκή οικονομία” και ισοδυναμεί με τίποτα παραπάνω από ένα παραλήρημα ευχολογιών. Όμως αυτό το ταμείο θα είναι οικονομικά καταστροφικό αν εξαιτίας κάποιας κακής σύμπτωσης χρησιμοποιηθεί κάποτε.
Τα πράγματα δεν μπορούν να συνεχιστούν έτσι, και αυτό το μήνα έχουμε δει πολλά σημάδια ότι η Ευρωζώνη επιστρέφει στην ζώνη του κινδύνου. Τη Δευτέρα, μάθαμε ότι η Γαλλία και η Ιταλία θα ξεπεράσουν τα όρια των προϋπολογισμών τους. Υπάρχουν σημάδια δυσαρμονίας στην Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και ακόμη περισσότερες αποδείξεις ότι καμία κεντρική τράπεζα δεν μπορεί να ασκήσει εξουσία χωρίς κάποιο κράτος πίσω της.
Η ΕΚΤ μαζεύει κρατικό χρέος χωρίς αξία και τραπεζικά δάνεια σε μια καταδικασμένη μάχη για να σώσει την Ευρωζώνη: Σύντομα θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος καβγάς για το ποιός θα πληρώσει για αυτή την μαύρη τρύπα.
Οι ελπίδες ότι η οικονομική ανάπτυξη θα ξεκολλήσει την Ευρωζώνη από τα βράχια έχουν εξαφανιστεί από την πρόβλεψη στασιμότητας που έκανε η σαδιστικά ρεαλιστική ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα η Ευρωζώνη έχει βουτήξει στον αποπληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα η αξία των χρεών θα ανέβει, κάτι που υπενθυμιζει ανατριχιαστικά την Ευρωπαϊκή εμπειρία της δεκαετίας του 1930.
Το πιο θανατοφόρο από όλα είναι η ανάσταση του τρόμου του ελληνικού χρέους. Η χώρα είναι ακυβέρνητη και την Πέμπτη ο Πρόεδρός της (σχεδόν κυριολεκτικά) απολύθηκε, δημιουργώντας την πιθανότητα να γίνουν εκλογές νωρίς την Άνοιξη. Όλα αυτά προκάλεσαν την μεγαλύτερη κατάρρευση του Χρηματιστηρίου των Αθηνών εδώ και 27 χρόνια.
Είμαστε πολύ κοντά πλέον στη “στιγμή ευθυγράμμισης” που ανέφερε ο Καρλ Μαρξ. Η πολιτική εξουσία πρέπει να καταλάβει και να συμπλεύσει με την οικονομική πραγματικότητα ή ανάποδα. Μη ξεχνάτε ότι το κοινό νόμισμα θα δουλέψει μόνο αν υπάρχει μια μοναδική και κοινή οικονομική πολιτική, ένα κοινό κεντρικό ταμείο, ένα κοινό σύστημα φορολόγησης και χρηματοδότησης, ένα κοινό κοινοβούλιο και μια μοναδική πολιτική ταυτότητα.
Η ανίκανη Ευρωπαϊκή εξουσία έχει προσπαθήσει να αποφύγει αυτή την αναπόφευκτη κατάληξη. Αλλά η εξελισσόμενη οικονομική καταστροφή θα τους υποχρεώσει να την αντιμετωπίσουν. Θα είναι πραγματικά πολύ τρομακτική για δεκάδες εκατομμύρια οικογένειες, και θα είναι ακόμη χειρότερη επειδή αυτή η καταστροφή που η ίδια η Ευρώπη δημιούργησε έχει καταστρέψει και την εγκυρότητα των κεντρώων κομμάτων και των πολιτικών και δημοκρατικών θεσμών.
Υποθέτουμε ότι δύο πράγματα θα ξεπηδήσουν από όλα αυτά από το χάος, μαζί με τη νέα κοινωνική κατάσταση που θα δημιουργηθεί. Πολλές χώρες -η Ελλάδα και η Ιταλία ανάμεσά τους- θα εγκαταλείψουν την παράνοια του Ευρώ.
Η ενοποίηση θα γίνει στο κέντρο. Η Γαλλία, το Βέλγιο και λίγα ακόμη κράτη θα συνειδητοποίησουν το όνειρο του Ζαν Μονέ και θα ενωθούν σε ένα νέο κράτος, που θα έχει τη Γερμανία στο κέντρο του. […]
Να περιμένετε μια ευρώπη δύο ταχυτήτων (όπως εκείνη που είχε προτείνει ο Ζακ Ντελόρ το 2005) με μια δεύτερη ομάδα χωρών που θα απολαμβάνουν χαλαρότερες νομοθεσίες για το εμπόριο, την άμυνα, την εξωτερική πολιτική και άλλα θέματα.
Αυτή θα είναι ακριβώς η Ευρώπη των εθνικών κρατών που είχε προτείνει η Μάργκαρετ Θάτσερ -αυτή η προνοητική και επικίνδυνα διεισδυτική μελετητής του Καρλ Μαρξ – στην διάσημη ομιλία της στο Bruges Group το 1988. Αυτή αντιλαμβανόταν τη σύνδεση ανάμεσα στην πολιτική και την οικονομία, και αυτός ήταν ο λόγος που προσπάθησε να αποτρέψει την νομισματική ένωση…
news.makedonias

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου