Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

0

Μαύρη τρύπα περιστρέφεται σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός


Για πρώτη φορά, οι αστρονόμοι κατάφεραν να κάνουν μία ακριβή μέτρηση του ρυθμού περιστροφής μιας τεράστιας μαύρης τρύπας. Πρόκειται, λοιπόν, για μία απίστευτη ταχύτητα που φθάνει σχεδόν αυτήν του φωτός, δηλαδή αγγίζει το μέγιστο δυνατό όριο ταχύτητας στο σύμπαν, σύμφωνα με τη γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν.

Η μαύρη τρύπα που μελετήθηκε βρίσκεται σε απόσταση περίπου 56 εκατομμυρίων ετών από τη Γη, στο κέντρο του γαλαξία NGC 1365. Έχει μάζα δύο εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο και διάμετρο περίπου τρία εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Οι μαύρες τρύπες είναι τρομερά δύσκολο να μελετηθούν, καθώς δεν αφήνουν το φως να δραπετεύσει από αυτές, ενώ στρεβλώνουν τον χωρο-χρόνο γύρω τους, καθώς συνεχώς απορροφούν διάφορα υλικά (ακόμα και ολόκληρα άστρα) από τον περιβάλλοντα χώρο τους, αυξάνοντας σε μάζα. Παράλληλα, εκπέμπουν ακτίνες-Χ από τον δίσκο ύλης που έχουν προσελκύσει πέριξ αυτών χάρη στην τρομερή βαρύτητά τους.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Nustar της NASA και το XMM-Newton του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, για την ανίχνευση υψηλής ενέργειας ακτίνων Χ για τον προσδιορισμό του ρυθμού περιστροφής της μαύρης τρύπας. Αν και προσπάθειες για παρόμοιες μετρήσεις είχαν γίνει και στο παρελθόν, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες κατάφεραν να αποδείξουν ότι η ταχύτητα της περιστροφής μπορεί να υπολογιστεί με βεβαιότητα.
Προέκυψε, λοιπόν, ότι η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα περιστρέφεται με την ταχύτητα των 670 εκατομμυρίων μιλίων την ώρα (1,08 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα). Η περιστροφή της αγγίζει το 84% της μέγιστης τιμής που αναφέρεται στη γενική θεωρία σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Η έρευνα των επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Δανία, με επικεφαλής τον Γκουίντο Ρισαλίτι του Αστεροσκοπείου της Φλωρεντίας και του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ- Σμιθσόνιαν, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου