Κυριακή 14 Απριλίου 2013

0

ΣΕΛΗΝΗ-ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ


Δημιούργησαν κι αλλη γαία απέραντη, που και Σελήνη οι Θεοί την ονομάζουν, ενώ οι άνθρωποι Μήνη. Κι αυτή πολλά όρη έχει, πόλεις πολλές και πολλά μέγαρα.Για να περιφέρεται σ' έναν μήνα, πράγμα που ο Ήλιος κάνει σ' έναν χρόνο. 
(ορφικά κείμενα)

Αν γνώριζαν τις ιδιαιτερότητες που έχει ο δορυφόρος μας σε σχέση με τα άλλα φεγγάρια του ηλιακού συστήματος, θα έπρεπε να τον αντιμετωπίζουν ως το μεγαλύτερο μυστήριο του ουρανού. Ας δούμε γιατί.
Σχετικό Μέγεθος 
Η Σελήνη είναι μεγάλη όσο κανείς άλλος δορυφόρος του ηλιακού συστήματος σε σχέση με τον πρωτεύοντα πλανήτη. Με διάμετρο 3.476 χιλιόμετρα φαντάζει πολύ μεγάλη μπροστά στα 12.756 χλμ της Γης, θεωρείται η παραφωνία στον κανόνα δημιουργίας των υπόλοιπων δορυφόρων του ηλιακού συστήματος
Χαρακτηριστικά ο Γανυμήδης, ο μεγαλύτερος δορυφόρος του ηλιακού συστήματος με διάμετρο 5.268 χιλιόμετρα (μεγαλύτερος κι από τον Ερμή), φαντάζει νάνος μπροστά σια 142.980 χιλιόμετρα του αέριου γίγαντα Δία.
Δηλαδή η αναλογία διαμέτρων Δία/Γανυμήδη είναι 1 προς 27. Ομως, η αναλογία διαμέτρων με τη Γη είναι απίστευτη. Περίπου 1 προς 4!

Σχετική Απόσταση
 Οσον αφορά την απόσταση που οι δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον πλάνητη τους, η Σελήνη είναι και πάλι μακράν πρωταθλήτρια.
 Η Σελήνη έχει την απίστευτη αναλογία 1 προς 32! Είναι δηλαδή πολύ μακρύτερα από τον πλανήτη που περιστρεφεται  απο ότι  άλλοι δορυφόροι του ηλιακού συστήματος! Οι αποστασεις που ένας δορυφόρος περιστρεφεται γύρω από έναν πρωτεύοντα πλανήτη. έχουν να κάνουν και με την απόσταση ασφαλείας που κρατάει ο δορυφόρος από τον πλανήτη για να μην Καταστραφεί από rις πολιρροιακές δυνάμει;. Η αποσταση  είναι γνωστή ως το όριο του Ρος από τον Γάλλο μαθηματικό 'Εντουαρνι Ρος (Εdουαrd Rυcbe. 1820-1883) που πρώτος το διατύπωσε. Σύμφωνα με αυτό, αν ένας δορυφόρος ή κομήτης υπερβεί αυτή την  απόσταση και πλησιάσει τον πλανήτη, τότέ καταστρέφεται.  Αν η Σελήνη πλησιάσει ή περάσει αυτή την απόσταση, θα διαλυθεί από τις παλιρροιακές δυνάμειςτης Γης. Η Σελήνη  όμως φαίνεται ότι βρίσκεται σε απόσταση που δεν πρόκειται ποτέ να πλησιασει τη  Γη σε επικίνδυνο για την ασφάλειά της σημείο. Βρίσκεται στη μέση απόσταση των 384.000 χιλιομέτρων, δηλαδη 21 φορές πιο μακριά από το σημείο που θα μπορούσε να της προκαλέσει πρόβλημα! . Ενδεικτικά και μόνον, οι πλησιέστεροι δορυφόροιτου Δία και του Κρόνου βρίσκονται σε μικρότερη από τη διπλάσια απόσταση από το σημεία Ρος των δύο γιγάντιων πλανητών,
Η Σελήνη σε ακόμη έναν τομέα κρατάει σε πολύ μεγάλη διαφορά τα πρωτεία σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται -ως ο μοναδικός δορυφόρος της Γης και συνεπώς ο πλησιέστερος σε αυτήν— στα 30.000 με 40.000 χιλιόμετρα από τη Γη, όπως αναλογικά συμβαίνει με όλους τους υπολοιπους δορυφόρους του ηλιακού συστήματος. Αυτή όμως, για κάποιον ανεζήγητο λόγο και μακριά από τη διαδικασία σχηματισμου  των άλλων δορυφόρων, σχηματίστηκε σε τρομερή αναλογικά απόσταση για τα δεδομένα τον ηλιακού συστήματος: Σε μέση απόσταση 384.000 χιλιομέτρων από τη Γη!
Μεγέθη Φαινόμενου Δίσκου Ηλίου και Σελήνης 
Εντελώς συμπτωματικά' για ακόμη μια φορά, η φαινόμενη διάμετρος της Σελήνης είνάι ίση μετη φαινόμενη διάμετρο του Ηλιου. δηλ σα κάποιος να τοποθέτησε σε αυτο το σημείο τη σελήνη...Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργεί το καταπληκτικό φαινόμενο των ολικών ηλιακών εκλείψεων!  Δηλαδή οι δύο δίσκοι φαίνονται ακριβώς ίσοι για τον παρατηρητή από τη Γη!

Διπλός Πλανήτης 
Η εκκεντρότητα της τροχιάς της Σελήνης είναι ε = 0,0549 και περιστρέφεται σχεδόν στο επίπεδο της  εκλειπτικής (κλίση 5μοιρες), ενώ κανονικά θα έπρέπε να περιστρέφεται γύρω από τον ουράνιο ισημερινό, δηλαδή να έχει κλίση περίπου 23,5". Κανείς δορυφόρος του ηλιακού συστήματος. τουλάχιστον αυτοί που σχηματίστηκαν από τον δίσκο επαύξησης του πλανητη, δεν περιστρεφεται γύρω από την εκλειπτική, αλλά όλοι περιστρεφονται γύρω από τον  ισημερινό του πλανήτη.
Γι' αυτή τη μοναδικότητα. η Σελήνη δίκαια θεωρείται περισσότερο διπλός πλανήτης με τη Γη, παρά δορυφόρος της.

Σύγχρονη Περιστροφή
 'Ενα από τα πλέον μεγάλα μυστήρια της συμπεριφοράς της Σελήνης, είναι ότι ο δορυφόρος στρέφει παντοτε την ίδια πλευρά προς τη Γη (σύγχρονη τροχιά).Γιαυτό και βλέπουμε πάντα την ίδια.. φάτσα.. της σελήνης.. Δηλαδή είναι σαν κάποιον παρατηρητή που γυρνάει γύρω από ένα τραπέζι και κοιτάει συνεχώς το κέντρο του τραπεζιού, όπου βρίσκεται κάποιος άλλος, Αυτός  που είναι στο κέντρο του τραπεζιού βλέπει πάντοτε το ανφάς του προσώπου αυτού που περιστρέφεται γύρω από το τραπέζι. Έτσι και η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της σε ίσο ακριβώς χρόνο με την περιστροφή της γύρω από τη Γη. Σε ακριβώς 29,53 ημέρες!






(νοηματικά αποσπασματα απο σχετικό βιβλίο του Σωτηρη Σοφια)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου