Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

0

Μόνιμος κάτοικος στον πλανήτη Άρη


Η ολλανδική οργάνωση Mars One ζητά πρόθυμους πολίτες να μετοικίσουν στον Άρη και ήδη έχει λάβει χιλιάδες αιτήσεις από άτομα που εμφανίζονται έτοιμα να εγκαταλείψουν τη Γη για τον Κόκκινο Πλανήτη.
Ηλιοβασίλεμα στον Άρη, όπως το κατέγραψε το ρόβερ Spirit το 2005. (φωτο.: Mars Exploration Rover Mission, NASA) 
Ηλιοβασίλεμα στον Άρη, όπως το κατέγραψε το ρόβερ Spirit το 2005.
 (φωτο.: Mars Exploration Rover Mission, NASA)
Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι κάποτε Γη και Άρης είχαν παρεμφερή ατμόσφαιρα, η οποία ωστόσο εξελίχθηκε με την πάροδο των ετών διαφορετικά. Πλέον η ατμόσφαιρα στον Άρη είναι πολύ λεπτή με αποτέλεσμα να μην διατηρεί τη θερμότητα από τον Ήλιο, κάνει υπερβολικό κρύο για τα δικά μας δεδομένα και τα νερά είναι είτε παγωμένα είτε περνούν κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη.
Τα δεδομένα αυτά δεν αποθαρρύνουν την οργάνωση Mars One από το να ελπίζει ότι θα δημιουργήσει την πρώτη αποστολή προς τον Άρη το 2018 που θα προετοιμάσει το έδαφος για τον εποικισμό του πλανήτη από το 2023. Ζητά λοιπόν επίδοξους μετοίκους, με κυριότερα χαρακτηριστικά την προσαρμοστικότητα και την ικανότητα να εργάζονται με ομαδικό πνεύμα. Το εγχείρημα θα καλυφθεί τηλεοπτικά ενώ όσοι επιλεγούν θα λάβουν σωματική εκπαίδευση και ψυχολογική προετοιμασία.
Σε ό,τι αφορά τη διαβίωσή τους στον πλανήτη Άρη, θα εξασφαλίζουν ενέργεια από ηλιακά πάνελ, θα πίνουν ανακυκλωμένο νερό και θα καλλιεργούν την τροφή τους. Η οργάνωση υποστηρίζει στην ιστοσελίδα της ότι το σχέδιο είναι καλά προετοιμασμένο και απόλυτα βιώσιμο παρά τις ενστάσεις και τις αμφιβολίες που διατυπώνουν επιστήμονες για το εγχείρημα.
(Πηγή:BBC)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου