Τρίτη 16 Απριλίου 2013

0

Επιστήμονες μέτρησαν τον αντικειμενικό πόνο


Αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να μετρήσουν τον πόνο που νιώθει ένας άνθρωπος αναλύοντας το «νευρωνικό αποτύπωμα» του πόνου στον εγκέφαλο, καταγράφοντας για πρώτη φορά αντικειμενικά τον πόνο που νιώθει κάποιος.

Μέχρι σήμερα ο πόνος ήταν ένα υποκειμενικό συναίσθημα. Πλέον ανοίγει ο δρόμος ώστε να υπάρξει στο μέλλον ένα αντικειμενικό τεστ πόνου, ωστόσο όπως σημειώνεται θα χρειαστεί αρκετός χρόνος ακόμα ώστε η σχετική μέθοδος να βελτιωθεί και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέρα από το πειραματικό στάδιο.

Με αυτόν τον τρόπο οι γιατροί θα μπορούν να καταλάβουν ακριβώς τον πόνο του ασθενή και δεν θα χρειάζεται να κάνουν εικασίες. Αυτό, όπως σημειώνεται στην Καθημερινή, είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε περιπτώσεις όπως τα μωρά, οι άνθρωποι με άνοια ή οι πλήρως παράλυτοι, που αδυνατούν να μιλήσουν για το τι νιώθουν.

Τα αποτελέσματα της έρευνας των αμερικανών επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια του Κολοράντο, της Νέας Υόρκης και του Μίσιγκαν δημοσιεύθηκαν ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine»

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρει η Καθημερινή, μελέτησαν απεικονίσεις λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) του εγκεφάλου 114 υγιών εθελοντών, ενώ οι τελευταίοι πονούσαν όλο και περισσότερο, καθώς τα χέρια τους υποβάλλονταν σε διαφορετικές θερμοκρασίες (από λίγο ζεστή έως καυτή).

Με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τη νευρωνική «υπογραφή» του πόνου ανάλογα με τις διαβαθμίσεις του και έτσι να δημιουργήσουν μια κλίμακα της έντασής του.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένας κλινικά αποδεκτός τρόπος να μετρηθεί ο πόνος και τα άλλα συναισθήματα, πέρα από το να ρωτήσει κανείς τον ασθενή πώς νιώθει. Βρήκαμε όμως πλέον έναν τρόπο εγκεφαλικής διάγνωσης για το πόσο πόνο νιώθουν οι άνθρωποι λόγω επώδυνης θερμότητας», δήλωσε ο Γουέιτζερ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές, διαπιστώθηκε από τα πειράματά τους ότι η «υπογραφή» του πόνου στον εγκέφαλο δεν είναι μοναδική για κάθε άνθρωπο, αλλά μοιάζει πολύ σε όλους τους ανθρώπους. Αυτό επιτρέπει, όπως είπαν, να κάνει κανείς προβλέψεις για την ένταση του πόνου με ακρίβεια 90% έως 100% για κάθε άνθρωπο.

Επιπλέον, η εγκεφαλική «υπογραφή» του πόνου είναι διακριτή για τον φυσικό πόνο, σε αντιδιαστολή με τον ψυχικό- κοινωνικό. Για παράδειγμα, το «αποτύπωμα» του πόνου από το κάψιμο στη φωτιά δεν είναι ίδιο με τον πόνο που προκαλεί ένας χωρισμός. Ακόμα, τα πειράματα με τη λήψη αναλγητικών από τους εθελοντές έδειξαν ότι η νευρωνική «υπογραφή» καταγράφει την ορατή μείωση του φυσικού πόνου λόγω των φαρμάκων.

tvxs.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου