Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

0

Νομπέλ Φυσικής 2013 στους Χιγκς-Ενγκλέρ για το “Σωματίδιο του Θεού”


Σε δύο από τους ανθρώπους που θεμελίωσαν τη θεωρία πάνω στο επονομαζόμενο και ως “Σωματίδιο του Θεού” απονεμήθηκε το Βραβείο Νομπέλ Φυσικής για το 2013.
Το συγκεκριμένο σωματίδιο το οποίο περιέγραψε θεωρητικά το 1964 ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς προσδίδει μάζα στην ύλη. Συμφωνα με τη θεωρία πάνω στην οποία εργάστηκε ο Χιγκς η μάζα είναι συνυφασμένη με τη ρήξη κάποιας βαθύτερης συμμετρίας στη φύση, εξού και το φαινόμενον ονομάζεται «αυθόρμητη ρήξη συμμετρίας».
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός ονομάζεται και μηχανισμός Brout-Englert-Higgs παίρνοντας το όνομά του από τους τρεις επιστήμονες που τον περιέγραψαν.
Έτσι η Σουηδική Ακαδημία αποφάσισε να απονείμει το βραβείο στους Πήτερ Χιγκς και Φρανσουά Ενγκλέρ, αφού ο τρίτος επιστήμονας του μηχανισμού Brout-Englert-Higgs, ο Βέλγος καθηγητής Ρόμπερτ Μπράουτ δε βρίσκεται στη ζωή.
Την ύπαρξη του “Σωματιδίου του Θεού” επιβεβαίωσαν 50 χρόνια μετά την ανακάλυψή του τα πειράματα στον επιταχυντή σωματιδίων LHC στο CERN της Ελβετίας.
Η Σουηδική Ακαδημία χαρακτήρισε την ανακάλυψη του σωματιδίου Χιγκς ως θρίαμβο της φυσικής και της ανθρώπινης διανόησης.
«Το φετινό βραβείο είναι για κάτι μικρό, που κάνει όλη τη διαφορά», είπε ο Στάφαν Νόρμαρκ, γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας Επιστημών. «Για τη θεωρητική ανακάλυψη του μηχανισμού που συνεισφέρει στην κατανόησή μας για την προέλευση της μάζας των υποατομικών σωματιδίων, ο οποίος πρόσφατα επιβεβαιώθηκε με την ανακάλυψη του προβλεπόμενου στοιχειώδους σωματιδίου, από τα πειράματα CMS και ATLAS του επιταχυντή LHC του CERΝ», κατέληξε.
Στη συγκεκριμένη ανακάλυψη είχαν συνεισφέρει σημαντικά και οι αμερικανοί Τζέραλντ Γκούραλνικ και Καρλ Χάγκεν όπως και ο βρετανός Τομ Κίμπλ, μεταξύ άλλων, με σχεδόν ταυτόχρονες δημοσιεύσεις.
 econews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου