Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

0

«Χ», το Κόμμα του Μέλλοντος

Αυτοαποκαλούνται παιδιά της επανάστασης του Κινήματος 15-Μ (του «α-κομματικού» κινήματος που κατέβασε χιλιάδες Ισπανούς στους δρόμους τον Μάιο του 2011 σε ειρηνικές διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς και των μέτρων λιτότητας).
Ξεπήδησε από τις ειρηνικές φλόγες του κινήματος διαμαρτυρίας  του 2011  

Ξεπήδησε από τις ειρηνικές φλόγες του κινήματος διαμαρτυρίας του 2011Πρόκειται για το ισπανικό Κόμμα «Χ», το Κόμμα του Μέλλοντος, που «μιλά» εδώ και ένα χρόνο για άμεση δημοκρατία, ψήφιση των νόμων απ' ευθείας από το λαό, διαφάνεια, ελευθερία στη διακίνηση ιδεών στον κυβερνοχώρο. «Αν το Διαδίκτυο έχει επιφέρει αλλαγές σε κάθε μορφή κοινωνικής έκφρασης, πώς είναι δυνατόν η δημοκρατία να βασίζεται ακόμα στη μορφή και την τεχνολογία του 19ου αιώνα;» αναρωτιούνται.
«Εδώ και τώρα»
Το Κόμμα του Μέλλοντος, που κινείται στις αρχές του «Digitalen Kabinette in Rio Grande do Sul» της Βραζιλίας, καθώς επίσης της «Better Reykjavik» της Ισλανδίας, επιθυμεί, μεταξύ άλλων, την απ' ευθείας συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις που τους αφορούν. Με το σλόγκαν «Δημοκρατία εδώ και τώρα» ευελπιστούν να αποτελέσουν μια πραγματικά δημοκρατική πρόταση, αφού, όπως πιστεύουν, οι σύγχρονες μορφές διακυβέρνησης κάθε άλλο παρά δημοκρατικές είναι.
Το Κόμμα Χ εμφανίστηκε στις αρχές του 2013. Τότε και πρωτοπαρουσιάστηκε, στο Διαδίκτυο, μέσα από το λογαριασμό του στο Twitter (@Partido_Χ). Στην πραγματικότητα, το καθόλου άγνωστο σήμερα Κόμμα Χ είχε αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται ένα χρόνο πριν, από κάπου 70 ή 90 άτομα που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις των 15Μ καθώς και στα κινήματα ελεύθερου πολιτισμού (free culture) και ελεύθερου λογισμικού (free software) - επιχειρούν αμφότερα να εκσυγχρονίσουν ζητήματα προστασίας δεδομένων, αλλά και διαχείρισης δικαιωμάτων αντιγραφής, διανομής και αναπροσαρμογής λογισμικού.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου στο ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι teleSurtv αν το Κόμμα Χ θα μπορούσε να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία, ο Ενρίκε Κασάις Παδίγια, καθηγητής Διεθνούς Οικονομίας στα πανεπιστήμια Κομπλουτένσε της Μαδρίτης και Αουτόνομα του Μεξικού, απαντά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον ουτοπικό, εφιστά όμως την προσοχή στα αριστερά κινήματα, που, όπως υποστηρίζει, θα έπρεπε να εμπνευστούν από τα κόμματα αυτά και το σύγχρονο λόγο που αρθρώνουν απέναντι στα προβλήματα της κοινωνίας.
Λίγες μέρες πριν πάντως, και παρά τη διογκούμενη φημολογία για το ποιος τελικά μπορεί να βρίσκεται από πίσω, το Κόμμα Χ βγήκε από την ανωνυμία του. Στις 8 Οκτωβρίου εμφανίστηκαν μέλη του δημόσια και μίλησαν σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε στο Τμήμα Καλών Τεχνών της Μαδρίτης. Η εκδήλωση χρηματοδοτήθηκε με τη μέθοδο της διαδικτυακής χρηματοδότησης (crowdfunding) μέσα σε 48 ώρες. Ο Αντόνιο Μορένο, ο Ραούλ Μπουρίγιο και ο Ερβέ Φαλτσιάνι είναι μερικά από τα μέλη που εξήγησαν τους στόχους του προγράμματος. Αλλα μέλη επίσης, επιστήμονες, νοικοκυρές, νέοι, ηλικιωμένοι... Η εκδήλωση ανέβηκε στο φυσικό της χώρο, στο Διαδίκτυο.
(Πηγές: Eldiario.es, www.irishtimes.com, noticias.lainformacion.com, cuartopoder.es, cadenaser.com,enet.gr)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου