Στη μαζική αγορά του «ρώσου στρατιώτη του μέλλοντος» θα προχωρήσει  το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μέσα στο 2014, όπως δήλωσε ο ρώσος ΥΕΘΑ Σεργκέι Σοϊγκού.
Το μοντέλο του στρατιώτη – πολυεργαλείου, αμιγώς ρωσικής κατασκευής και με το όνομα Ratnik , αποτελείται από δεκάδες καινοτομίες, όπως πυροβόλα όπλα,  συσκευές επικοινωνίας και πλοήγησης,  συστήματα παροχής ρεύματος , αλλά και προστατευτικά στα γόνατα και τους αγκώνες. Ο εξοπλισμός του Ratnik μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το τακτικό πεζικό, τους  χειριστές πυραύλων, τους οπλίτες κλπ.
«Έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το μοντέλο Ratnik και το υπουργείο θα αρχίσει τη μαζική παραγωγή του εξοπλισμού για τον ρωσικό στρατό μέσα στο 2014»
είπε στους δημοσιογράφους ο Σοϊγκού.
Το μοντέλο Ratnik έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στον ρωσικό στρατό , αλλά η τελευταία έκδοση έχει καθυστερήσει, λόγω της εφαρμογής μικρότερων και αποτελεσματικότερων όπλων, όπως το νέο Kalashnikov AK – 12.

Παρόμοια προγράμματα εξοπλισμού του «στρατιώτη του μέλλοντος» έχουν αναπτύξει πολλές χώρες της Δύσης, όπως οι ΗΠΑ με τον Land Warrior, η Βρετανία με τον FIST, η Γερμανία με τον IdΖ, η Ισπανία με τον COMFUT , η Σουηδία με τον IMESS και η Γαλλία με τον FELIN.

Πηγή: RIA Novosti