Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

0

Αμφιβολίες για την ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων




Harvard University/Steffen Richter
Οι επιστήμονες του επίγειου πειράματος BICEP2 είχαν αναγγείλει με κάθε επισημότητα τον περασμένο Μάρτιο την ανακάλυψη αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων στην ακτινοβολία που προέκυψε από τη Μεγάλη Έκρηξη.

Σκιές στην περίφημη ανακάλυψη των βαρυτικών κυμάτων από το πείραμα BICEP2 ρίχνει η μελέτη που εξέδωσαν οι επιστήμονες του πειράματος στο επιστημονικό περιοδικό Physical Review Letters.  Στη δημοσίευσή τους η οποία αποτελεί τη συνέχεια δύο μηνών έντονων παρασκηνιακών συζητήσεων οι ερευνητές εμμένουν στην ανακάλυψη, δηλώνουν όμως πως οι υπολογισμοί τους δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα  η ακτινοβολία της μεσοαστρικής σκόνης να ήταν η αιτία που δημιούργησε τη ψευδαίσθηση των βαρυτικών κυμάτων.
Οι επιστήμονες του επίγειου πειράματος BICEP2 είχαν αναγγείλει με κάθε επισημότητα τον περασμένο Μάρτιο την ανακάλυψη αρχέγονων βαρυτικών κυμάτων στην ακτινοβολία που προέκυψε από τη Μεγάλη Έκρηξη. Η ανακάλυψη θεωρήθηκε μία από τις μεγαλύτερες επιστημονικές συνεισφορές των τελευταίων δεκαετιών, αφού πέρα από την επιβεβαίωση της ύπαρξης των βαρυτικών κυμάτων, απεδείκνυε εμμέσως και τη θεωρία του κοσμικού πληθωρισμού, της ιδέας δηλαδή πως το πρώιμο Σύμπαν επεκτάθηκε εκθετικά για μία σύντομη περίοδο.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ανακάλυψης υπήρξε μία μερίδα επιστημόνων που αμφισβήτησε την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, καθώς υποστήριζαν πως η επίδραση των σωματιδίων σκόνης στο υπόβαθρο είχε υποεκτιμηθεί. Η άποψη αυτή άρχισε σταδιακά να κερδίζει έδαφος αυξάνοντας τη δυσπιστία της επιστημονικής κοινότητας η οποία άρχισε να αναζητά επιβεβαίωση και από ανεξάρτητα πειράματα. 
Πλέον τα βλέμματα συγκεντρώνει η ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή Πλανκ, η οποία μελέτησε την ακτινοβολία υποβάθρου με τη μεγαλύτερη λεπτομέρεια έως σήμερα. Το Πλανκ ήταν σε θέση να καταγράψει και την πόλωση της ακτινοβολίας που προέκυψε από τη Μεγάλη Έκρηξη, στην οποία άφησαν την “υπογραφή” τους τα αρχέγονα βαρυτικά κύματα.
Με τις αυξημένες ικανότητες του διαστημικού τηλεσκοπίου Πλανκ να χαρακτηρίσει την επίδραση της σκόνης, οι επιστήμονες θεωρούν πως το ζήτημα της ύπαρξης ή μη των βαρυτικών κυμάτων θα διαλευκανθεί σύντομα, αφού τα αποτελέσματά του αναμένονται ίσως και εντός του καλοκαιριού. Ακόμη πάντως και εάν επί της αρχής το Πλανκ συμφωνήσει με το BICEP υπέρ της ανακάλυψης, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν και οι ακριβείς τιμές που θα δώσει στις διάφορες παραμέτρους καθώς από αυτές εξαρτώνται ένα πλήθος από θεωρίες που περιγράφουν την εξέλιξη του Σύμπαντος.

naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου