Αμερικανοί ερευνητές πέτυχαν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά έναν «μανδύα» που καλύπτει καλύτερα από κάθε άλλη φορά ένα αντικείμενο, κάνοντάς το αόρατο στα μάτια των παρατηρητών.
Πρόκειται για ακόμα ένα σημαντικό βήμα στην τεχνολογία της «αορατότητας».
Μέχρι τώρα, τα προς εξαφάνιση αντικείμενα αντανακλούσαν έστω κι ένα μικρό μέρος του φωτός, ενώ αυτήν τη φορά ένας κύλινδρος διαμέτρου 7,5 εκατοστών και ύψους ενός εκατοστού έγινε τελείως αόρατος στο φάσμα των μικροκυμάτων (και όχι του ορατού φωτός, κάτι δυσκολότερο, καθώς αυτό έχει πιο μικρό μήκος κύματος από τα μικροκύματα).
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Ντιουκ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Σμιθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για τα νέα υλικά «Nature Materials», σύμφωνα με το BBC, πέτυχαν ώστε το φως (των μικροκυμάτων) να «γλιστράει» τελείως γύρω από το καλυμμένο αντικείμενο, χωρίς να αφήνει καμία αντανάκλαση, άρα και κανένα ίχνος του τελευταίου.
Η ιδέα ενός «μανδύα αορατότητα» εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2006 με ένα άρθρο στο περιοδικό «Science» από τον φυσικό Τζον Πέντρι του Imperial College του Λονδίνου, σε συνεργασία με τους ηλεκτρολόγους μηχανικούς Ντέιβιντ Σμιθ και Ντέιβιντ Σούριγκ του πανεπιστημίου Ντιουκ των ΗΠΑ. Έκτοτε, έχουν αναληφθεί πολλές προσπάθειες σε διάφορα μέρη του κόσμου, με διάφορα υλικά (τα λεγόμενα «μετα-υλικά») και σε διαφορετικά μήκη κύματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου