Οι αστυνομικοί μια μέρα, θα είναι εξοπλισμένοι με φορητά ραντάρ ταχύτητας τα οποία δεν θα μπορούν να ξεγελαστούν ακόμα και από τους πιο αποφασισμένους οδηγούς, χάρη σε μια νέα τεχνική ραντάρ βασισμένης στους νόμους της κβαντικής μηχανικής. Αυτό το υπερ-ασφαλές σύστημα, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση φουτουριστικών στρατιωτικών συστημάτων απόκρυψης οχημάτων και στρατιωτών.
Τα συστήματα ραντάρ χρησιμοποιούν την ανάκλαση του φωτός ή των ραδιοσημάτων από ένα αντικείμενο, και μετράνε τον χρόνο επιστροφής του. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καθορίσουν τη θέση και το σχήμα του αντικειμένου, ακόμα και για να υπολογίσουν την ταχύτητα του. Τα συστήματα αυτά, όμως, μπορούν να ξεγελαστούν από συσκευές που παράγουν φωτόνια της ίδιας συχνότητας. Με αυτόν ακριβώς τον τρόπο λειτουργούν οι συσκευές εντοπισμού ραντάρ της τροχαίας, που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.
Για να καταλάβουν εάν τα επιστρεφόμενα φωτόνια, έχουν υποστεί αλλοίωση, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Rochester, δανείστηκαν ένα τέχνασμα από την κβαντική κρυπτογραφία. Πόλωσαν κάθε εξερχόμενο φωτόνιο σύμφωνα με μια ειδική, μυστική ακολουθία.
Το σύστημα ραντάρ που ανέπτυξαν, μπορεί να μετρά επίσης και την πόλωση των επιστρεφόμενων φωτονίων. Αυτό αναγκάζει όποιον προσπαθεί να δημιουργήσει μια ψεύτικη ακτίνα, να πολώσει επίσης τα φωτόνια – πρέπει, όμως να γνωρίζει τη σωστή ακολουθία. Ακόμα και εάν κάποιος προσπαθήσει να μετρήσει τα φωτόνια που φθάνουν στον ανιχνευτή θα αποτύχει, καθώς το σήμα περιέχει πάντα πλεονάζοντα φωτόνια.
Στις εργαστηριακές δοκιμές, τα φωτόνια ανακλάστηκαν σε ένα αεροπλάνο τεχνολογίας stealth με ποσοστό σφάλματος μικρότερο του 1 τοις εκατό. Στην κβαντική κρυπτογραφία, η ίδια αρχή μπορεί να αποκαλύψει εάν τα φωτόνια που κωδικοποιούν την μυστική ακολουθία, έχουν υποκλαπεί.
Ο Vadim Makarov, μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε: «Θα είναι πολύ ενθαρρυντικό εάν δουλέψει στην πράξη. Τα πολωμένα φωτόνια, όμως, είναι πολύ πιο πιθανό να αλλάξουν πόλωση στο περιβάλλον εκτός του εργαστηρίου.»
newscientist.com-scienceandtechnology.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου