Ιζηματογενή πετρώματα που σχηματίστηκαν παρουσία νερού υποδηλώνουν ότι το περιβάλλον του Άρη θα μπορούσε να είχε υποστηρίξει την εμφάνιση μικροβιακής ζωής, ανακοίνωσαν οι ερευνητές της NASA που μελετούν τα δεδομένα της αποστολής Curiosity.
Τον περασμένο μήνα, το εξάτροχο ρομπότ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το τρυπάνι του για να συλλέξει δείγματα από έναν βράχο στον Κρατήρα Γκέιλ.
Οι χημικές αναλύσεις στο ενσωματωμένο εργαστήριο του Curiosity αποκάλυψαν ότι ο βράχος αποτελείται κατά 20% από άργιλο, ο οποίος πρέπει να σχηματίστηκε από την αντίδραση τρεχούμενου νερού με πυριγενή πετρώματα.
Τα δεδομένα, ανακοίνωσε η NASA σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης, δείχνουν ότι το ρομπότ βρίσκεται στις εκβολές ενός αρχαίου συστήματος ποταμών ή ρηχών λιμνών.
Ίχνη από τέτοια υγρά περιβάλλοντα έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές του Άρη, ωστόσο στο σημείο που μελετά το Curiosity το νερό δεν ήταν έντονα όξινο και οξειδωτικό, ούτε περιείχε αλάτι σε μεγάλες συγκεντρώσεις -παράγοντες που θα εμπόδιζαν την ανάπτυξη μικροβίων. Πιο συγκεκριμένα, η παρουσία θειικού ασβεστίου μαρτυρά ότι το νερό ήταν ουδέτερο ή ήπια αλκαλικό.
Επιπλέον, τα υλικά που ανίχνευσε το Curiosity θα μπορούσαν να είχαν προσφέρει στα εξωγήινα μικρόβια μια πηγή χημικής ενέργειας για την ανάπτυξή τους, επισήμαναν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech) το οποίο διαχειρίζεται την αποστολή.
«Μια θεμελιώδης ερώτηση που καλείται να απαντήσει αυτή η αποστολή είναι το κατά πόσο θα μπορούσε ο Άρης να είχε προσφέρει ένα περιβάλλον κατάλληλο για τη ζωή» δήλωσε ο Μάικλ Μέγιερ, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής στα κεντρικά της NASA στην Ουάσινγκτον.
«Με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, η απάντηση είναι ναι» είπε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου