Η πιο περιγραφική φωτογραφία του Σύμπαντος, από τη βρεφική του κιόλας ηλικία, την οποία αποτύπωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο Πλανκ, αποκάλυψε στους επιστήμονες αρκετά από τα μυστικά του κόσμου που μας περιβάλλει και επιβεβαίωσε ότι ο πλανήτης μας, ο δικός μας γαλαξίας και δισεκατομμύρια άλλοι ξεπήδησαν πράγματι από μία Μεγάλη Εκρηξη πριν από 13,81 δισεκατομμύρια χρόνια.
Το Πλανκ ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και η φωτογραφία-χάρτης του κόσμου που δημιούργησε δείχνει το Σύμπαν όπως ήταν 380.000 χρόνια μετά τη γέννησή του. Το τηλεσκόπιο «κοίταξε» βαθιά πίσω στον χρόνο και αξιοποίησε τις πληροφορίες που μεταφέρει αενάως η κοσμική μικροκυματική ακτινοβολία υποβάθρου.
Η συγκεκριμένη ακτινοβολία είναι ένα στιγμιότυπο από το παλαιότερο φως του Σύμπαντος που ξεπήδησε όταν αυτό είχε θερμοκρασία 2.700 β. Κελσίου.
Η ακτινοβολία αυτή, η οποία έχει τώρα θερμοκρασία 2,7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το απόλυτο μηδέν (-273,15 β. Κελσίου), είναι ακόμη «αποτυπωμένη» στον ουρανό και περιέχει μικροσκοπικές θερμικές διακυμάνσεις.
Οι διακυμάνσεις αυτές, οι οποίες εμφανίζονται σαν μωσαϊκό στον χάρτη, αντιστοιχούν σε περιοχές του Σύμπαντος με διαφορετική πυκνότητα οι οποίες αποτέλεσαν τους «σπόρους» για τη δημιουργία των άστρων και των γαλαξιών.
Περισσότερη ύλη. Μέσα λοιπόν από τα δεδομένα που συνέλεξε το τηλεσκόπιο αποκαλύπτεται ότι το Σύμπαν περιέχει περισσότερη ύλη (ορατή και σκοτεινή) και λιγότερη σκοτεινή ενέργεια από ό,τι πιστευόταν έως σήμερα.
Τα νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η κανονική (ανιχνεύσιμη από εμάς) ύλη που συνθέτει τους πλανήτες, τα άστρα και τους γαλαξίες είναι 4,9% αντί για 4,6% που πιστευόταν ότι ήταν.
Η σκοτεινή ύλη συνιστά το 26,8% του Σύμπαντος από 24% που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Το υπόλοιπο ποσοστό, το οποίο φθάνει στο 68,3% αντί για 71,4% που πιστευόταν, καταλαμβάνει η λεγόμενη σκοτεινή ενέργεια.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ακόμη από τα δεδομένα που συνθέτουν τον χάρτη ότι το νότιο τμήμα του Σύμπαντος - αν μπορεί να οριστεί έτσι - είναι ελαφρώς θερμότερο από το βόρειο ενώ έως τώρα θεωρούνταν ότι τέτοια διαφορά δεν υπήρχε.
Από την άλλη πλευρά, ο χάρτης αποκάλυψε ένα απρόσμενα μεγάλο ψυχρό σημείο, το οποίο βρίσκεται στην κατεύθυνση του αστερισμού του Ηριδανού. Από τα δεδομένα που συνέλεξε το διαστημικό τηλεσκόπιο και τα οποία παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος ο Γιώργος Ευσταθίου, διευθυντής του Ινστιτούτου Κοσμολογίας Kavli στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, προκύπτει και ο ακριβέστερος προσδιορισμός της ηλικίας του Σύμπαντος: είναι 13,81 δισεκατομμύρια χρόνια.
Η σωστή ηλικία
Το Σύμπαν είναι κατά 80 εκατομμύρια χρόνια γηραιότερο συγκριτικά με ό,τι νομίζαμε έως τώρα. Αλλά αυτή η ανακάλυψη, είναι ίσως η λιγότερο σημαντική.
ΠΗΓΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου