Σάββατο 20 Απριλίου 2013

0

Οκτώ επιστήμονες στη λίστα του TIME με τους ανθρώπους μέγιστης επιρροής



Στο εξώφυλλο του περιοδικού φιγουράρει ο Ίλον Μασκ της SpaceX
Από τη μελέτη του καρκίνου μέχρι το κυνήγι των επικίνδυνων αστεροειδών, οκτώ επιστήμονες περιλαμβάνονται φέτος στο TIME 100, την ετήσια λίστα με τους ανθρώπους που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη.

Στη λίστα του περιοδικού TIME, η οποία αναγνωρίζει τους ανθρώπους που αλλάζουν τον κόσμο προς το καλύτερο ή το χειρότερο, περιλαμβάνει φέτος τον Ίλον Μασκ, επιχειρηματία του Διαδικτύου και του Διαστήματος, την Κίμπερλι Μπλάκγουελ που μελετά τον καρκίνο, τον Ντον Γιόμανς, κυνηγό αστεροειδών στη NASA, τους υπεύθυνους του ρομπότ Curiosity στον Άρη· και τους γιατρούς που θεράπευσαν ένα βρέφος από τον ιό HIV.

Ο Ίλον Μασκ, 41 ετών, είχε ιδρύσει παλαιότερα την υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal. Αναγνωρίζεται όμως από το TΙΜΕ για την εταιρεία διαστημικών μεταφορών SpaceX, την πρώτη εταιρεία που εξασφάλισε συμβόλαιο με τη NASA για τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Η Κίμπερλι Μπλάκγουελ, σήμερα 44 ετών, ερευνά τον καρκίνο του μαστού στο Duke Cancer Institute. Οι έρευνές της εστιάζονται σε αντισώματα που συνδέονται με μόρια τοξινών και χτυπούν τον καρκίνο αφήνοντας ανέπαφους τους υγιείς ιστούς.

Τρεις ερευνητές του AIDS, οι Χάνα Γκρέι, η Κάθριν Λουζουριάγκα και η Ντέμπορα Περσό, μπήκαν στη λίστα του TIME για την πρωτοφανή ίαση ενός βρέφους που γεννήθηκε μολυσμένο από τον ιό του AIDS. Η έγκαιρη χορήγηση της στάνταρτ αντιρετροϊκής θεραπείας φαίνεται ότι εκρίζωσε τον HIV από το ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους.

Ο Ντον Γιόμανς, 70 ετών, είναι επικεφαλής του προγράμματος NEO της NASΑ, το οποίο καταγράφει και παρακολουθεί τους αστεροειδείς που μπορούν να πλησιάσουν τη Γη. Μέχρι σήμερα το πρόγραμμα έχει καλύψει το 90% των βράχων με διάμετρο τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, απομένουν όμως χιλιάδες μικρότεροι αστεροειδείς.

Την οκτάδα των επιστημόνων στο φετινό TIME 100 συμπληρώνουν οι Πίτερ Τέισινγκερ και Ρίτσαρντ Κουκ, επικεφαλής της αποστολής του ρομπότ Curiosity, την οποία διαχειρίζεται το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνια.

Το ρομπότ έφτασε στον Άρη προκειμένου να διαπιστώσει αν ο πλανήτης ήταν ποτέ φιλόξενος για τη ζωή, και έχει ήδη ανακαλύψει τα βότσαλα στην κοίτη ενός αρχαίου, εξαφανισμένου πια ποταμού.


ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου