Τις πρώτες σοβαρές ενδείξεις για την ύπαρξη και άλλων συμπάντων πλην του δικού μας, υποστηρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους επιστήμονες.
Οι ενδείξεις αυτές προέρχονται από τον λεπτομερέστατο «κοσμικό χάρτη» που δημιουργήθηκε από τα δεδομένα που συνέλεξε το διαστημόπλοιο Planck του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.
Η ερμηνεία που δίνουν οι επιστήμονες σε ορισμένα ευρήματα που αποτυπώνονται στον κοσμικό χάρτη, μπορεί να σημαίνει ότι το σύμπαν που ζούμε είναι ένα από τα δισεκατομμύρια επιπλέον σύμπαντα που υπάρχουν.
Η θεωρία των παράλληλων κόσμων είναι παλιά αλλά χωρίς έως τώρα να έχει εντοπιστεί κάποιο δεδομένο που να της προσδίδει άρωμα ρεαλισμού. Γνωστή επίσης είναι θεωρητικά η δυνατότητα εκδήλωσης πολλαπλών Μεγάλων Εκρήξεων.
Ο κοσμικός χάρτης που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια του Planck είναι μία αποτύπωση της κοσμικής μικροκυματικής ακτινοβολίας υποβάθρου την οποία άφησε πίσω της η Μεγάλη Έκρηξη, όταν γέννησε το σύμπαν πριν από 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια.
Στον χάρτη αυτό παρουσιάζονται κάποιες ανωμαλίες στην ακτινοβολία υποβάθρου οι οποίες κατά τους επιστήμονες μπορεί να δημιουργήθηκαν από τη βαρυτική έλξη άλλων κόσμων μακριά από τον δικό μας.
«Αυτές οι ανωμαλίες προκλήθηκαν από άλλα σύμπαντα που άσκησαν ελκτικές δυνάμεις πάνω στο δικό μας, όταν δημιουργείτο κατά τη Μεγάλη Έκρηξη», λέει η Λάουρα Μερσίνι Χάουτον που είναι θεωρητική φυσικός στο πανεπιστήμιο της βόρειας Καρολίνας.
«Είναι οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις που έχουμε δει ως τώρα για την ύπαρξη άλλων κόσμων».
Η δρ. Χάουτον και ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κάρνεγκι Μέλλον, Ρίτσαρντ Χόλμαν, ήδη από το 2005 είχαν δημοσιεύσει μία σειρά από εργασίες που περιέγραφαν ή καλλίτερα προέβλεπαν τι πρόκειται να δει το Planck χρόνια αργότερα.
Επί της ουσίας έλεγαν πολύ πριν τη δημιουργία του κοσμικού χάρτη, ότι η απεικόνιση της αρχέγονης ακτινοβολίας θα εμφάνιζε ανωμαλίες που είχαν δημιουργηθεί υπό την επίδραση άλλων συμπάντων.
Στην καινούργια εργασία που δημοσίευσαν οι δύο επιστήμονες, υποστηρίζουν ότι οι ανωμαλίες δεν μπορούν να εξηγηθούν με συμβατικά μέσα.
Το διαστημόπλοιο Planck «εργάστηκε» συγκεντρώνοντας ακτινοβολία από τότε που το σύμπαν μας είχε ηλικία 370.000 χρόνια. Η ακτινοβολία διατρέχει το σύμπαν για 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια και παρά το γεγονός πως είναι αρκετά αχνή είναι ωστόσο ανιχνεύσιμη.
Θαωρητικά, αυτή η ακτινοβολία θα έπρεπε να παρουσιάζει αμελητέες διακυμάνσεις ανάμεσα στους γαλαξίες ή τα σμήνη γαλαξιών. Στην πράξη όμως τα πράγματα αποδείχτηκαν διαφορετικά. Η ακτινοβολία υποβάθρου είναι μεγαλύτερη στο ένα μισό του ουρανού απ’ ότι στο άλλο. Επιπλέον, υπάρχει στο σύμπαν ένα ψυχρό σημείο όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο.
Η δρ. Χάουτον θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της δουλειά της αυτήν την εβδομάδα σε συνέδριο κοσμολογίας στην Οξφόρδη όπου αναμένεται να εκδηλωθούν έντονες αντιδράσεις από άλλους ακαδημαϊκούς.
Ο Μάλκολμ Πέρι που είναι καθηγητής θεωρητικής φυσικής στο Κέμπριτζ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη θεωρία θέλει κι άλλη δουλειά αλλά είναι «πολύ συναρπαστική».
Πολύ ενδιαφέρουσα αν και προς το παρόν παραμένει θεωρία, χαρακτήρισε τη δουλειά της Χάουτον και ο Γιώργος Ευσταθίου που είναι καθηγητής αστροφυσικής στο Κέμπριτζ.
Ο κ. Γ. Ευσταθίου, που είχε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του κοσμικού χάρτη από το Planck, πρόσθεσε πως «τέτοιες ιδέες ακούγονται εξωφρενικές σήμερα, όπως ακουγόταν η θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης πριν από τρεις γενιές. Βρήκαμε όμως τα αποδεικτικά στοιχεία και η θεωρία αυτή άλλαξε εντελώς τον τρόπο που βλέπουμε το σύμπαν».
ΠΗΓΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου