«Η τιμή πώλησης του κερδοφόρου ΟΠΑΠ ήταν κάτω από την εμπορική του αξία», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Spiegel για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του κρατικού Οργανισμού στην Emma Delta. Αντίθετα η κυβέρνηση και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ παρουσίασαν την μεταβίβαση του 33% του ΟΠΑΠ με διθυραμβικά σχόλια.
«Η υπερχρεωμένη Ελλάδα ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση: Η κυβέρνηση πούλησε το μερίδιό της στην επιχείρηση τυχερών παιγνιδιών ΟΠΑΠ έναντι 652 εκατ. Ωστόσο, η τιμή πώλησης του κερδοφόρου κρατικού φορέα κινήθηκε κάτω από την εμπορική του αξία», αναφέρει το Spiegel μεταξύ άλλων, το οποίο σημειώνει ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση στην χώρα από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση και υπενθυμίζει ότι οι πωλήσεις κρατικής περιουσίας συνιστούν μέρος των συμφωνιών με την Τρόικα.
Όπως τονίζεται στη Deutsche Welle, στο ίδιο θέμα αναφέρονται επίσης με πρακτορειακά τηλεγραφήματα πολλές εφημερίδες, μεταξύ αυτών η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Die Welt και η αυστριακή Die Presse.
Την ίδια στιγμή η πώληση του ΟΠΑΠ παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ με πανηγυρισμούς. Εν αρχή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισε πως «τα οφέλη για το ελληνικό Δημόσιο είναι πολλαπλά, αφού αποδεικνύεται η εμπιστοσύνη των επενδυτικών κεφαλαίων στην ελληνική Οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίζονται για πρώτη φορά, πέραν του τιμήματος και έσοδα από φόρους 30% επί των μικτών κερδών που θα μπαίνουν κάθε χρόνο στο δημόσιο ταμείο».
Σημειώνεται πως η τελική προσφορά της Emma Delta, με την οποία έκλεισε και η συμφωνία, είναι 652 εκατομμύρια, υψηλότερη κατά 30 εκατ. από την αρχική, που ήταν 622 εκατ. ευρώ, και μόλις κατά 2 εκ. ευρώ πάνω από το κατώτατο αποδεκτό όριο που είχε θέσει το ΤΑΙΠΕΔ. Επίσης σε αυτό το ποσό προστίθενται τα μερίσματα της χρήσης του 2012, ύψους 60 εκατ. ευρώ, που θα εισπραχθούν από το ελληνικό δημόσιο.
Ο Στέλιος Σταυρίδης, πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε πως η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός, σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας. «Ο ΟΠΑΠ μπαίνει σε μια νέα εποχή και αυτό που θα πρέπει ο κάθε πολίτης να σκεφτεί είναι να μείνει ο οργανισμός εύρωστος για να μπορεί να αποφέρει τους φόρους τους οποίους έχει βάλει το κράτος», τόνισε.
Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ υποστήριξε πως το κέρδος για το κράτος –ανεξαρτήτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος- θα είναι 6,3 δισεκατομμύρια την επόμενη δεκαετία. «Αν δεν κάναμε την αποκρατικοποίηση θα παίρναμε 13 εκατ ευρω. Τώρα εισπράττουμε 652 εκατομμύρια», τόνισε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, κάνοντας παράλληλα λόγο για μία «άνευ προηγούμενου εθνική επιτυχία» και «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από διεθνείς επενδύτες. Μπορεί να λεει ο καθένας ο,τι θέλει, αλλά να το τεκμηριώνει με νούμερα».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για διαγωνισμό παρωδία επισημαίνοντας πως πρόκειται για «μείζον σκάνδαλο που ζημιώνει το ελληνικό δημόσιο» και «σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του διαχρονικά κερδοφόρου οργανισμού του ΟΠΑΠ»,
Η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάντια Βαλαβάνη σε δήλωσή της επισημαίνει πέντε σημεία για την πώληση του ΟΠΑΠ, τα οποία όπως σημειώνει «αποφεύγουν να διευκρινίσουν ως προς το αντίτιμο, ακόμα και με τα δικά τους κριτήρια»:
Πρώτον, το ποσό των 60 εκ. ευρώ αφορά το μέρισμα για την οικονομική χρήση του 2012. Θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ήδη – προ πώλησης - καταβληθεί στο δημόσιο ταμείο.
Δεύτερον ως τρόπος αποπληρωμής του τελικού αντιτίμου επιλέχθηκε η διαδικασία των δόσεων - χωρίς περαιτέρω ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ ως προς τον ακριβή αριθμό και το χρονικό τους ορίζοντα - προφανώς στοχεύει ώστε ο ίδιος ο ΟΠΑΠ μέσω των κερδών του ν' αποπληρώσει την τιμή κτήσης του κι αποτελεί παραπέρα «εξυπηρέτηση» του σχήματος διεθνών κι ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων που τον απέκτησε (πιθανότατα μετά από συμβιβασμό με άλλους «διεκδικητές», προκειμένου αυτοί ν' «αποσυρθούν» κατά την τελική φάση).
Τρίτον, η νέα προσφορά (652 εκ. ευρώ), που αντιστοιχεί σε 6,1936 ευρώ/μετοχή, υπολείπεται από δημοσιοποιημένες εκτιμήσεις άλλων αναλυτών της «αγοράς», Ελλήνων και ξένων, που εκτιμούν ως «δίκαιη τιμή» για τον ΟΠΑΠ στις σημερινές συνθήκες από 6,80 έως 7,90 ευρώ ανα μετοχή.
Τέταρτον, στην ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρεται ότι τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου στην δεκαετία, από τα μερίσματα του οργανισμού, υπολογίζονται σε 360 εκ.ευρώ. Ωστόσο, από την πρόσφατη παρουσίαση του business plan της Διοίκησης του Οργανισμού, εύκολα διαπιστώνει ο κάθε ενδιαφερόμενος ότι τα συνολικά έσοδα από μερίσματα για την επόμενη δεκαετία θα ξεπεράσουν τα 850 εκ. ευρώ.
Πέμπτον, είναι αστεία η επίκληση ότι το Δημόσιο τώρα θα έχει περισσότερα κέρδη, επειδή θα χάσει μεν το μέρισμα, αλλά θα έχει να λαμβάνει από τη νέα αυξημένη φορολογία 30% επί των κερδών. Και τι θα εμπόδιζε δηλαδή το Δημόσιο να εισπράττει τόσο το αυξημένο ποσό φόρου όσο και το άμεσο δικαίωμα στα κέρδη μέσω του ετησίου μερίσματος του Οργανισμού;
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου