Γράφουν οι: Γιώργος Μιχαηλίδης, Γιώργος Κοκκόλης
Στόχος της Αθήνας καθώς φαίνεται είναι η πλήρης διακοπή της ροής πληροφοριών από Ευρωπαίους αξιωματούχους προς Έλληνες δημοσιογράφους και η επιλεκτική μόνον μετάδοση των ειδήσεων. Η κυβέρνηση βλέπει την ρητορική της περί επιτυχημένης πορείας τόσο του προγράμματος όσο και της οικονομίας να καταρρέει μπροστά στην άρνηση των Βρυξελλών να δεχθεί τα «νούμερα» που παρουσιάζει το οικονομικό επιτελείο.
Χαρακτηριστική είναι η επώνυμη καταγγελία του δημοσιογράφου και μόνιμου ανταποκριτή στις Βρυξέλλες, Νίκου Χρυσολωρά, ο οποίος μέσω του προσωπικού του προφίλ στο Facebook αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ενοχλητικές τις ειδήσεις που φτάνουν από την πρωτεύουσα του Βελγίου. «Δεν θέλουν να μας μιλάει κανείς και προσπαθούν να μας κάψουν σαν δημοσιογράφους. Γιατί φυσικά, όταν μιλάς σε ξένους αξιωματούχους, μπορεί και να σου πουν ότι η »20 λεπτη συνάντηση» μεταξύ Σαμαρά-Μέρκελ έγινε μόνο στο μυαλό του Κεδίκογλου και ότι δεν είμαστε πιο κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, απ” ότι ήμασταν τον Σεπτέμβριο, και ότι υπάρχει «δημοσιονομικό κενό» (η κυβέρνηση το αρνείτο μέχρι τον Οκτώβριο) και ότι η Τρόικα δεν ζητάει μόνο αυξήσεις φόρων, αλλά και καταργήσεις/μειώσεις φόρων, οι οποίοι βολεύουν την κυβέρνηση και τους κρατάει (φόροι υπέρ τρίτων, ασφαλιστικές εισφορές, φόροι μεταβίβασης) και ότι η Τρόικα ζητάει να κλείσουν τελείως τα ΕΑΣ, και ότι τα νούμερα που τους δίνει η Αθήνα για τον προϋπολογισμό του 2014 θεωρούνται στις Βρυξέλλες βγαλμένα από τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών, ή κάποιο άλλο έργο επιστημονικής φαντασίας», καταγγέλλει ο ανταποκριτής της Καθημερινής.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία η κυβέρνηση φαίνεται να έχει βάλει στο στόχαστρο μόνο τις Βρυξέλλες. Ο Μιχάλης Ιγνατίου, από την Ουάσινγκτον, αποκάλυψε πως δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο με την ροή ειδήσεων και την αποδελτίωση. «Και άκουσον-άκουσον, έδωσε εντολή η «Αθήνα» στη γενική γραμματεία ενημέρωσης να μην μας στέλνει την αποδελτίωση Βελγικού-κοινοτικού τύπου, δήθεν για να μας τιμωρήσει», καταγγέλλει ο ανταποκριτής της Καθημερινής.
Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί να γίνονται γνωστές οι θέσεις και οι απόψεις της Τρόικας και των Ευρωπαίων σε επιμέρους ζητήματα της διαπραγμάτευσης. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση όχι μόνο παρουσιάζει εαυτήν ως μαχόμενη κατά των σκληρών τεχνοκρατών αλλά διατηρεί λ.χ. φόρους που η Τρόικα θέλει να καταργηθούν προκειμένου να παρουσιάζει φουσκωμένα έσοδα στην διαπραγμάτευση.
Η απροκάλυπτη αυτή φίμωση που επιχειρείται όμως δεν έχει να κάνει μόνο με την ροή πληροφοριών αλλά και την αναμετάδοση «κακών» για την κυβέρνηση ειδήσεων οι οποίες γκρεμίζουν τη ρητορική του success story. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των αποκαλύψεων που έκανε το koolnews.gr από τις Βρυξέλλες αναφορικά με την πορεία των μεταρρυθμίσεων.
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έκαναν άνευ προηγουμένου αποκαλύψεις λέγοντας πως όχι μόνο η Ελλάδα είναι πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο αλλά και ότι η πορεία των εξαγωγών μας βρίσκεται ακόμη «στον πάτο». Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν ότι ήταν στρατηγική επιλογή των ελληνικών κυβερνήσεων η οριζόντια μείωση σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση των φόρων προκειμένου να μη θιγούν ορισμένα συμφέροντα τα οποία θα κλόνιζαν το πολιτικό σύστημα.
Επιπλέον από τις Βρυξέλλες κατέστη σαφές από τεχνοκράτη που βρίσκεται στον στενό κύκλο του Όλι Ρεν ότι όχι μόνο το ελληνικό χρέος δεν θα κουρευτεί αλλά ότι θεωρείται βιώσιμο και η αποπληρωμή του θα γίνει κανονικά. Χαρακτήρισε δε την όλη συζήτηση που ανακινείται από την ελληνική πλευρά, εντελώς ανήθικη!
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου δύο τέτοιες αποκαλύψεις θα έπρεπε να ήταν πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ, ιδίως δε μετά την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Ωστόσο στην Ελλάδα τα περισσότερα μεγάλα μέσα ενημέρωσης δεν μπήκαν στον κόπο ούτε να αναπαράγουν την είδηση, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς τις παραπάνω καταγγελίες, οι οποίες δημιουργούν ένα οιωνεί καθεστώς λογοκρισίας.
Για εμάς τους δημοσιογράφους αυτές οι καταγγελίες είναι – ή θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον συγκλονιστικές αφού η δημοσιογραφία χωρίς «off the record» απλά δεν μπορεί να γίνει. Εκτός του ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας των Δημοσιογράφων στο άρθρο 2, Παράγραφος θ΄ προστατεύει απόλυτα το επαγγελματικό απόρρητο ως προς την πηγή των πληροφοριών που εξασφάλισε ο δημοσιογράφος υπό εχεμύθεια, είναι απολύτως σαφές ότι όταν ένας αξιωματούχος μιλά σε δημοσιογράφο υπό καθεστώς off-the-record σημαίνει ότι του αποκαλύπτει μια είδηση η οποία θα παρουσιαστεί να αποδίδεται σε πηγές, σε Ευρωπαίο αξιωματούχο κτλ. Αυτό γίνεται γιατί σε πολλές περιπτώσεις πολλοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν επωνύμως τις απόψεις τους.
Αυτή η τακτική διασφαλίζει όχι μόνο την πηγή των πληροφοριών αλλά και τον δημοσιογράφο ο οποίος κατευθύνει ανάλογα την έρευνά του. Διεθνώς η off-the-record συνομιλία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που στην Ελλάδα είναι γνωστό ως «παραπολιτικό» δημοσίευμα καθώς σημαίνει πως υπάρχει όντως μια πηγή που επιθυμεί να παραμείνει υπό καθεστώς ανωνυμίας.
Είναι προφανές πως όταν ένας δημοσιογράφος υποχρεώνεται να αποκαλύψει την πηγή του και να δημοσιοποιήσει την συνομιλία χάνει για πάντα την πρόσβαση που είχε. Συνεπώς η καταγγελλόμενη πίεση που δέχονται οι συνάδελφοι στις Βρυξέλλες μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη διακοπή της ροής πληροφοριών από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τους Έλληνες δημοσιογράφους αν έστω και μια μικρή μερίδα υποκύψει και αποκαλύψει τις πηγές της.
Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι δραματική για το επίπεδο της δημοσιογραφίας και αποτελεί ουσιώδες ζήτημα δημοκρατίας, αφού έτσι το μόνο που θα είναι γνωστό στον ελληνικό λαό θα είναι οι κυβερνητικές θέσεις και όχι οι προσεγγίσεις και οι εκτιμήσεις των εταίρων μας που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση.
Καλούμε την ΕΣΗΕΑ, κάθε ένωση δημοσιογράφων αλλά και τους βουλευτές να πάρουν θέση στο ζήτημα και να μεταφέρουν τις σχετικές καταγγελίες στη Βουλή.
Πηγή: KoolNews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου