Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

0

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 4.000 ετών, έφθασε η θερμοκρασία της Γης


Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4.000 ετών, έχουν φθάσει οι μέσες μέγιστες παγκόσμιες θερμοκρασίες, σύμφωνα με νέα έρευνα. 

Οι ερευνητές μπόρεσαν να δουν το εύρος των θερμοκρασιών που επικρατούσε στη Γη μέχρι και 11.300 χρόνια πριν από σήμερα. Και εκτιμούν ότι τις επόμενες δεκαετίες, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στον πλανήτη μας, θα φθάσει σε επίπεδα που ο πλανήτης δεν έχει γνωρίσει από εκείνη την εποχή.

Η συγκεκριμένη έρευνα που έγινε από ειδικούς του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, και επρόκειτο να δημοσιευτεί στην επιθεώρηση Science, τονίζει ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, δεν έχει παρατηρηθεί ξανά εδώ και χιλιετίες.

Ακόμα και αν αυτή η αύξηση οφείλεται εν πολλοίς στην ανθρώπινη δραστηριότητα, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Σαούν Μαρκότ λένε ότι ο πλανήτης θα καταστεί το ίδιο αν όχι περισσότερο θερμός, με τις πιο ζεστές περιόδους που επικράτησαν κατά την τελευταία γεωλογική περίοδο, εκείνη του Ολοκαίνου.

Το Ολόκαινο ξεκίνησε πριν από 12.000 χρόνια, όταν μεταβολές στην εισερχόμενη ηλιακή ακτινοβολία προκάλεσαν το λιώσιμο τεραστίων παγετώνων στο βόρειο ημισφαίριο. Έτσι άρχισε να εκλείπει η Τελευταία Παγετώδης Περίοδος και να επικρατούν ηπιότερες κλιματικές συνθήκες που επέτρεψαν την εξάπλωση του σύγχρονου ανθρώπου στη Γη.

Οι αμερικανοί ειδικοί, ολοκλήρωσαν την πιο διεξοδική αναπαράσταση του παγκόσμιου θερμοκρασιακού αρχείου των τελευταίων 11.300 χρόνων. Διαπίστωσαν ότι κατά την έναρξη του Ολοκαίνου επικρατούσαν υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σταθεροποιήθηκαν πριν από 10.000 χρόνια.

Η κλιματική σταθεροποίηση διήρκεσε για περίπου 5000 χρόνια και μετά άρχισε το κλίμα να ψύχεται. Η νέα ψυχρή περίοδος, διεκόπη από μία θερμότερη, γνωστή ως Θερμή Περίοδος Μέσων Χρόνων.

Ήταν τότε που οι Βίκινγκς εκμεταλλεύτηκαν το λιώσιμο των πάγων στις βόρειες θάλασσες και εποίκησαν τη Γροιλανδία.


ΠΗΓΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου