Στις μέρες μας, μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε με τις συσκευές μας μέσω δύο βασικών τρόπων. Ο ένας, ο κλασσικός, προϋποθέτει το άγγιγμα μιας οθόνης μέσα αφής, για την πραγματοποίηση των απαιτούμενων εργασιών. Ο δεύτερος, ο οποίος είναι πιο διαδεδομένος σε χώρες όπου η κύρια γλώσσα είναι τα αγγλικά, επιτρέπει την χρήση μιας συσκευής μέσω φωνής και φωνητικών εντολών. Με ποιον άλλον τρόπο θα μπορούσαμε άραγε να ελέγξουμε ένα smartphone; Μα φυσικά μέσω… της σκέψης μας.
Αυτόν τον στόχο φαίνεται πως έχει βάλει η Samsung, κάνοντας ήδη τα σχετικά εργαστηριακά πειράματα. Το project, το οποίο αναπτύσσουν ερευνητές της γνωστής κατασκευάστριας σε συνεργασία με τον καθηγητή Roozbeh Jafari από το πανεπιστήμιο του Τέξας, ερευνά τον πως θα μπορούσαν οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τις σκέψεις τους για να ελέγξουν μια εφαρμογή, να επιλέξουν μια επαφή, να διαλέξουν ένα τραγούδι σε μια λίστα αναπαραγωγής ή ακόμη και να ανοίξουν ή να κλείσουν ένα tablet.
Στα πειράματα γίνεται χρήση ενός Galaxy Note 10.1 και μιας ειδικής συσκευής την οποία ο χρήστης φορά στο κεφάλι του. Η συσκευή αυτή διαθέτει διόδους οι οποίες μετρούν μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος την ηλεκτρική δραστηριότητα του κρανίου, παράλληλα με την εκμετάλλευση της τεχνολογίας ενός ηλεκτρομυογραφήματος. Έτσι, οι επιστήμονες μετρούν γνωστά μοτίβα εγκεφαλικής δραστηριότητας τα οποία κάνουν την εμφάνιση τους όταν προβάλλονται στους χρήστες επαναλαμβανόμενα οπτικά μοτίβα. Με αυτόν τον τρόπο, έχουν ανακαλύψει πως κάποιος μπορεί για παράδειγμα να ανοίξει μια εφαρμογή επικεντρώνοντας το βλέμμα του σε ένα εικονίδιο το οποίο αναβοσβήνει σε μια συγκεκριμένη συχνότητα.
Όπως δηλώνει ο Robert Jacob, ερευνητής από το πανεπιστήμιο του Ταφτς, το συγκεκριμένο project αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας που κάνουν οι επιστήμονες για ανακάλυψη περισσότερων τρόπων αλληλεπίδρασης με μικρές συσκευές. Ο Insoo Kim, επικεφαλής ερευνητής της Samsung, δηλώνει με την σειρά του πως «Πριν από αρκετά χρόνια, ένα μικρό πληκτρολόγιο ήταν ο μόνος τρόπος αλληλεπίδρασης με ένα τηλέφωνο, αλλά σήμερα μπορεί να γίνει χρήση φωνής, αφής, χειρονομιών και κίνησης των ματιών για τον έλεγχο και την αλληλεπίδραση με φορητές συσκευές. Οι προσθήκη περισσότερων τρόπων εισαγωγής δεδομένων θα μας παρέχει πιο άνετους και πλούσιους τρόπους αλληλεπίδρασης με μια φορητή συσκευή.»
Όπως είναι φυσικό, η Samsung δεν έχει στα άμεσα σχέδια της την παρουσίαση κάποια συσκευής που θα μπορεί να ελεγχθεί μέσω της σκέψης. Εντούτοις, η μελλοντική υιοθέτηση μιας τέτοιας μεθόδου θα προσφέρει σε άτομα με κινητικά προβλήματα την δυνατότητα ολοκλήρωσης εργασιών που διαφορετικά θα ήταν αδύνατο για αυτά να επιτύχουν.
ΠΗΓΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου