1. The Card Players
Τιμή πώλησης: $250 εκατ.
Πρώην ιδιοκτησία του Έλληνα εφοπλιστή Γεωργίου Εμπειρίκου, είναι μία από τις πέντε εκδοχές που σχεδίασε ο Πολ Σεζάν το 1894-95. Έμεινε στην κατοχή του Εμπειρίκου επί δεκαετίες και μάλιστα λέγεται ότι ο ίδιος διασκέδαζε με τις εξωφρενικές προσφορές που του έκαναν μουσεία, γκαλερί και οίκοι δημοπρασιών για να τον πουλήσει, αλλά εκείνος πάντα αρνούνταν.
Λίγο πριν από το θάνατό του έδωσε εντολή να αρχίσουν μυστικές διαπραγματεύσεις για την πώλησή του και αμέσως είχε προσφορές που ξεπερνούσαν τα $200 εκατ. Όμως, ο εμίρης του Κατάρ τις ξεπέρασε όλες και με $250 εκατ. (άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσό στα $300 εκατ.) και τον προσέθεσε το 2011 στην παγκοσμίου φήμης συλλογή του, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε ο πίνακας του Τζάκσον Πόλοκ.
2. Νο5, 1948
Τιμή πώλησης: $140 εκατ.
Ο μουσικός παραγωγός και συνιδρυτής της Dreamworks, Ντέιβιντ Γκέφεν, αγόρασε το υπέροχο αυτό δείγμα αφηρημένου εξπρεσιονισμού από τον εκδότη Σάμιουελ Ίρβινγκ Νιούχαουζ και το πούλησε το 2006 σε άγνωστο αγοραστή. Οι New York Times έγραψαν ότι ήταν ο μεγαλοεπενδυτής Ντέιβιντ Μαρτίνεζ, αλλά ο ίδιος το αρνείται μέχρι σήμερα.
3. Woman III
Τιμή πώλησης: $137,5 εκατ.
Ο πίνακας ολοκληρώθηκε το 1953 και βρήκε το δρόμο του ως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Τεχεράνης, τότε που το Ιράν είχε ως πρότυπο τη Δύση και ο Σάχης είχε καταφέρει να φτιάξει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης εκτός ΗΠΑ και Ευρώπης.
Μετά την ισλαμική επανάσταση του ’79 ο πίνακας κρύφτηκε λόγων των νέων συντηρητικών κανόνων. Το 1994 ανταλλάχθηκε σε μια κρυφή συναλλαγή με τον Ντέιβιντ Γκέφεν, ο οποίος παραχώρησε ένα πολύτιμο ισλαμικό χειρόγραφο του 16ου αιώνα. Το 2006 ο Γκέφεν τον πούλησε στον Αμερικανό hedge fund manager Στίβεν Α. Κοέν.
4. Le Reve
Pablo Picasso
Τιμή πώλησης: $155 εκατ.
Ο ζωγράφος έφτιαξε αυτό το πορτρέτο της ερωμένης του Marie-Therese Walter το 1932. Αφού άλλαξε πολλές φορές χέρια, αγοράστηκε για $60 εκατ. το 2001 από τον μεγιστάνα των καζίνο Steve Wynn.
Το 2006 ο Wynn είχε αποφασίσει να τον πουλήσει και ενώ τον επιδείκνυε με καμάρι στους φίλους του για τελευταία φορά, με μια αδέξια κίνηση του αγκώνα του άνοιξε στον πίνακα μια τρύπα 15 εκατοστών. Ο αγοραστής έκανε πίσω, ο πίνακας επιδιορθώθηκε για $90.000, ο Wynn τον κράτησε άλλα επτά χρόνια και τελικά τον πούλησε το 2013 στον Στίβεν Α. Κοέν.
5. Portrait of Adele Bloch-Bauer I
Τιμή πώλησης: $135 εκατ.
Ο Κλιμτ ολοκλήρωσε τον πίνακα το 1905 και θεωρείται το τελειότερο δημιούργημα της «χρυσής» περιόδου του. Ήταν παραγγελία και αγορά του Αυστριακού βιομήχανου Ferdinand Bloch-Bauer και απεικονίζει τη συζυγό του. Όταν εκείνος εγκατέλειψε τη Βιέννη με τον ερχομό των ναζί, οι πίνακες έμειναν στη χώρα και κατασχέθηκαν.
Μεταπολεμικά, οι κληρονόμοι του τους διεκδίκησαν σε μια πολυετή δικαστική μάχη και μόλις το 2006 τον κέρδισαν οριστικά. Λίγους μήνες αργότερα τον πούλησαν στη γκαλερί Lauder της Νέας Υόρκης, όπου εκτίθεται μέχρι σήμερα.
6. Portrait of Dr. Gachet
Τιμή πώλησης: $82,5 εκατ. ($148 εκατ. σε σημερινές τιμές)
Το 1890 ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ είχε μόλις βγει από το ψυχιατρικό άσυλο και συνάντησε τον γιατρό Gachet. «Δεν μπορούμε να βασιστούμε πάνω του», έγραψε στον αδελφό του, Theo. «Αυτός είναι το ίδιο άρρωστος με μένα». Δύο μέρες μετά έγραφε στην αδελφή του: «Στο πρόσωπο του Gachet βρήκα έναν αληθινό φίλο».
Ο πίνακας άλλαζε χέρια συνεχώς μέχρι που κατέληξε στη Γερμανία, όπου το 1937 κατασχέθηκε από τους ναζί και πουλήθηκε από τον ίδιο τον Χέρμαν Γκέριγκ σε έναν έναν Ολλανδό ντίλερ που με τη σειρά του τον πούλησε στον συλλέκτη Siegfried Kramarsky, ο οποίος έφερε τον πίνακα στις ΗΠΑ.
Το 1990 οι κληρονόμοι του τον πούλησαν για $82,5 εκατ. στον Ιάπωνα βιομήχανο Ryoei Saito ο οποίος δήλωσε πως θα αποτεφρώσει τον πίνακα μαζί με τη σορό του όταν πεθάνει. Από το 1996 κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται. Σύμφωνα με διάφορες αναφορές, έχει πουληθεί άλλες δύο φορές από τότε σε άγνωστους αγοραστές.
7. Bal du moulin de la Galette
Pierre-Auguste Renoir
Τιμή πώλησης: $78,1 εκατ. ($140 εκατ. σε σημερινές τιμές)
Το ιμπρεσιονιστικό αυτό αριστούργημα φτιάχτηκε από τον Ρενουάρ το 1876 και αποτελεί μια μικρότερη έκδοση του ίδιου πίνακα που εκτίθεται στο Musée d’Orsay. Πουλήθηκε το 1990 σε τιμή-ρεκόρ στον Ιάπωνα Ryoei Saito ο οποίος είχε δηλώσει πως θα τον κάψει και αυτόν μαζί με τη σορό του και το πορτρέτο του Dr. Gachet του Βαν Γκογκ. Ο πίνακας, όμως, πουλήθηκε ξανά για άγνωστο ποσό, πιθανότατα σε Ελβετό συλλέκτη.
8. Garçon à la pipe
Τιμή πώλησης: $104,2 εκατ. ($128 εκατ. σε σημερινές τιμές)
Ο 25χρονος Πικάσο κατοικούσε στη Μονμάρτη όταν αποφάσισε να ζωγραφίσει ένα αγόρι που κρατά μια πίπα. Το έβαλε να σταθεί σε αμέτρητες πόζες -όρθιο, καθιστό, ακουμπισμένο στον τοίχο- μέχρι να αποφασίσει ότι το ήθελε καθιστό. Στη συνέχεια πέρασαν εβδομάδες μέχρι να καταλήξει στη θέση του χεριού. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει, αλλά σταμάτησε για ένα μήνα. Στο τέλος του φόρεσε ένα στεφάνι στο κεφάλι και ολοκλήρωσε τον πίνακα.
Το 2004 πουλήθηκε σε δημοπρασία από την πάμπλουτη οικογένεια Whitney για $104 εκατ. στον Ιταλό βιομήχανο Guido Barilla του ομώνυμου γκρουπ. Οι κριτικοί τέχνης κατέκριναν το ύψος του ποσού υποστηρίζοντας πως αντικειμενικά το συγκεκριμένο έργο δεν τα άξιζε και πως ο αγοραστής πλήρωσε απλώς το όνομα Πικάσο.
9. The Scream
Τιμή πώλησης: $119,9 εκατ.
Ο πλέον αγαπημένος πίνακας των κλεφτών (έχει γίνει στόχος τους το 1994 και το 2004) υπάρχει σε τέσσερα αντίτυπα, τα οποία ο καλλιτέχνης δημιούργησε μεταξύ 1893 και 1910. Τα τρία βρίσκονται στη Νορβηγία, στην Εθνική Πινακοθήκη του Όσλο και στο Munch Museum.
Την ημέρα της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Λιλεχάμερ, δύο άντρες διέρρηξαν την αίθουσα της πινακοθήκης και έκλεψαν τον πίνακα, αφήνοντας ένα σημείωμα «ευχαριστούμε για την ανεπαρκή ασφάλεια». Δέκα χρόνια αργότερα, άλλοι κλέφτες μπήκαν στο μουσείο μέρα μεσημέρι και τον έκλεψαν μαζί με τη Madonna, επίσης του Munch. Και στις δύο περιπτώσεις οι υπαίτιοι συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν και οι πίνακες ανακτήθηκαν, αν και με ελαφρές ζημιές.
Η έκδοση από παστέλ δεν είχε καμία τέτοια περιπέτεια και πουλήθηκε το 2012 από τον Νορβηγό επιχειρηματία Petter Olsen στον Αμερικανό μεγαλοεπενδυτή Leon Black.
10. Flag
Τιμή πώλησης: $110 εκατ.
Το πιο γνωστό έργο του Αμερικανού καλλιτέχνη, λέγεται ότι το εμπνεύστηκε από ένα όνειρο που είχε με την αμερικανική σημαία το 1954 και αφού είχε υπηρετήσει στον πόλεμο της Κορέας. Είναι πολύ ξεχωριστό, με την έννοια ότι φιλοτεχνήθηκε με μια πολύ ιδιαίτερη εγκαυστική τεχνική με βάση το κερί και κομμάτια εφημερίδας. Πουλήθηκε το 2010 για $110 εκατ. στον Αμερικανό hedge fund manager Στίβεν Α. Κοέν, διατηρώντας τον Johns (γεν. 1930) στις κορυφαίες θέσεις των πλουσιότερων εν ζωή καλλιτεχνών του κόσμου.
fortunegreece.com
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου