Τρίτη 5 Μαΐου 2015

0

Politico: «Αυτοί οι 12 κατέστρεψαν την Ελλάδα» (Photos)


Politico: «Αυτοί οι 12 κατέστρεψαν την Ελλάδα» (Photos) - Media

Η ιστοσελίδα politico.eu έψαξε και κατέληξε στο ποιοι 12 άνθρωποι και θεσμοί ευθύνονται για την τραγωδία της Ελλάδας. Το αφιέρωμα προσπαθεί να πιάσει όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας, γι αυτό άλλωστε και δεν περιορίζεται σε πολιτικά πρόσωπα. Από την άλλη, ο συντάκτης παρότι δεν είναι Έλληνας, αποδεικνύει πως έχει γνώση της ελληνικής ιστορίας, καθώς μέσα στη «βρώμικη ντουζίνα» (dirty dozen) όπως χαρακτηριστικά την ονομάζει, περιλαμβάνει και προσωπικότητες των αρχών του 19ου αιώνα.
Δείτε την λίστα:
Κωνσταντής και Γιώργος Μαυρομιχάλης

Όταν ο Ιωάννης Καποδίστριας διορίστηκε πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας το 1827, δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το νέο του πόστο θα ήταν δυσκολότερο από το προηγούμενό του, εκείνο του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας. Συνηθισμένος να δουλεύει σε διπλωματικό επίπεδο, ο Καποδίστριας γρήγορα κατάλαβε πως δεν συμμερίζονταν όλοι το όραμά του για το σύγχρονο ελληνικό κράτος, ιδιαίτερα η ελίτ της υπαίθρου. Το 1831, μαχαιρώθηκε στο στομάχι και πυροβολήθηκε στο κεφάλι καθώς πήγαινε στην εκκλησία, από τους Κωνσταντή και Γιώργο Μαυρομιχάλη.
Η δολοφονία αποτέλεσε την εκδίκηση για την φυλάκιση του πολέμαρχου της επανάστασης, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη. Η δολοφονία του έριξε την Ελλάδα σε χάος, οδηγώντας τις ξένες δυνάμεις να επιβάλλουν έναν ξένο βασιλιά, τον νεαρό Βαυαρό πρίγκιπα Όθωνα, στη νεαρή χώρα, δίνοντας μια πρώτη γεύση γερμανικής κυριαρχίας.
Ουίνστον Τσόρτσιλ

Το 1944, το ελληνικό αντάρτικο κίνημα απελευθερώνει τη χώρα μετά από 3 ½ χρόνια βάρβαρης κατοχής. Εν αγνοία τους, ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν είχαν μυστικά μοιράσει την ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια σε ένα κομμάτι χαρτί, αφήνοντας την Ελλάδα στην βρετανική σφαίρα επιρροής. Παρότι οι ηγέτες των κομμουνιστών φέρουν και εκείνοι ευθύνη, η διάθεση του Τσώρτσιλ να αποκαταστήσει την λαομίσητη μοναρχία, καθώς και να αποκλείσει τους πρώην αντάρτες κομμουνιστές από τον νέο τακτικό ελληνικό στρατό, έριξε την Ελλάδα ακόμα πιο βαθιά στον βούρκο του εμφυλίου.
Τέως Βασιλεύς Κωνσταντίνος

Από όταν η Ελλάδα έγινε κοινοβουλευτική δημοκρατία το 1974, ο τέως βασιλιάς της δεν είχε πιο ρόλο στην πολιτική ή κοινωνική ζωή, γεγονός που προκάλεσε καθολική ανακούφιση. Παραλαμβάνοντας τον θρόνο στην ηλικία των 23, ο Κωνσταντίνος κατηγορήθηκε για αρκετές ζημιές από το 1964 ως το 1967. Σύντομα, βρέθηκε σε διαμάχη με την κεντρώα κυβέρνηση, του Γεωργίου Παπανδρέου, που εξωθήθηκε σε παραίτηση. Ο Κωνσταντίνος τότε επιχείρησε να σχηματίσει κυβέρνηση με αποστάτες του κεντρώου κόμματος, γεγονός που οδήγησε σε θεσμική κρίση και πολιτική αστάθεια που τελικώς οδήγησε στο στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967.
Γεώργιος Παπαδόπουλος

Η αδύναμη ελληνική Δημοκρατία δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα το 1967 όταν μια ομάδα χαμηλόβαθμων στρατιωτικών στελεχών, της οποίας ηγούταν ο συνταγματάρχης Γεώργιος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε το επιτυχημένο πραξικόπημα. Ακολούθησαν επτά χρόνια δικτατορίας, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Παπαδόπουλος ανατράπηκε από νέο πραξικόπημα σκληροπυρηνικών. Ο Παπαδόπουλος θα πεθάνει αρκετά χρόνια αργότερα στην φυλακή, όμως οι ιατρικές του μεταφορές –συνήθιζε να παρομοιάζει τον εαυτό του με έναν γιατρό που προσπαθεί να κάνει καλά τον ασθενή (Ελλάδα)- χρησιμοποιήθηκαν από εκείνους που θέλησαν να περάσουν την σκληρότερη γραμμή στην Ελλάδα από το χτύπημα της κρίσης και έπειτα.
Ανδρέας Παπανδρέου

Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας του 1974,  ο Ανδρέας Παπανδρέου, άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην ελληνική πολιτική και οικονομία. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που κυβέρνησε, ο σπουδαγμένος στο Χάρβαρντ οικονομολόγος παρουσίασε μια σειρά μακροπρόθεσμες κοινωνικές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις αλλά γέμισε και τις δημόσιες υπηρεσίες με υποστηρικτές του ΠΑΣΟΚ.
Καθώς ανέβασε πολλούς Έλληνες στη «μεσαία τάξη», η επιτυχία αυτή είχε βαρύ κόστος δραστικής αύξησης του ελλείμματος του προϋπολογισμού και του δημοσίου χρέους. Την ώρα που εμφανίζονταν ολοένα και περισσότερα σκάνδαλα διαφθοράς στα τέλη ‘80s, ο Παπανδρέου δημιούργησε ένα ακόμα θέμα όταν παράτησε την γυναίκα του για χάρη της αεροσυνοδού ερωμένης του.
Κώστας Καραμανλής

Όπως πολλοί Έλληνες πρωθυπουργοί, έτσι και ο Κώστας Καραμανλής έγινε ηγέτης της χώρας περισσότερο λόγω της δύναμης του επιθέτου του -ο θείος του ήταν πρωθυπουργός και πρόεδρος σε διαφορετικές περιόδους της ελληνικής ιστορίας από το 1955 ως το 1995- αλλά και επειδή υποσχέθηκε «επανίδρυση» του κράτους. Όμως στην πενταετή του θητεία, λίγες ήταν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα έχασε τον έλεγχο των δημοσίων οικονομικών. Αν ο Καραμανλής είχε περάσει λιγότερο χρόνο μπροστά στο Playstation, όπως συχνά λέγεται, ίσως τα πράγματα να είχαν πάει καλύτερα. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού εκτοξεύτηκε όπως και το χρέος επί του ποσοστού του ΑΕΠ, τα οποία αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θητεία του, ανοίγοντας το δρόμο στην κυβέρνηση που διαδέχτηκε τη Νέα Δημοκρατία να ζητήσει πρόγραμμα σωτηρίας.

Γιώργος Παπανδρέου

Πρωθυπουργός όπως ο πατέρας του και ο παππούς του, ο Γιώργος Παπανδρέου εξελέγη τον Οκτώβρη του 2009 χρησιμοποιώντας το σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν», παρότι γνώριζε την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας. Ανίκανος να διαχειριστεί την δημοσιονομική κρίση, ο Παπανδρέου ζήτησε πρόγραμμα διάσωσης 110 δισεκατομμυρίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έξι μήνες αργότερα. Παρά την αποδοκιμασία των περισσότερων Ελλήνων, ο πρώην ηγέτης επιχείρησε πολιτική επιστροφή στις εκλογές του 2015,  στις οποίες με πρόγραμμα ενάντια στη λιτότητα.
Άκης Τσοχατζόπουλος

Η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ χειρότερη θέση σήμερα, αν ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, Άκης Τσοχατζόπουλος είχε πετύχει να γίνει πρωθυπουργός το 1996. Ευτυχώς, έχασε για μόλις έξι ψήφους την αντικατάσταση του Ανδρέα Παπανδρέου στην προεδρεία του ΠΑΣΟΚ. Το 2013, το δικαστήριο καταδίκασε τον Τσοχατζόπουλο, ετών 75 σήμερα, σε ισόβια φυλάκιση (σ.σ. 20 χρόνια) για μίζες ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ από τα εξοπλιστικά από το 1996 ως το 2001, όταν και ήταν υπουργός Άμυνας.
Η γυναίκα του, η πρώην γυναίκα του, η κόρη, ο ξάδερφος και επαγγελματικοί του συνεργάτες ήταν όλοι μπλεγμένοι στο σκάνδαλο, οι περισσότεροι εκ των οποίων φυλακίστηκαν επίσης.
Έλληνες ολιγάρχες

Είναι εκείνοι που έμειναν αλώβητοι από την ελληνική κρίση και συνεχίζουν να ελέγχουν τεράστιο πλούτο. Είναι σε μεγάλο βαθμό μια κληρονομική νόσος που απορρέει και από τα συνεχιζόμενα συμφέροντά τους στους τομείς της ναυτιλίας, επικοινωνίας, τραπεζών, κατασκευών και δημόσιων έργων. Αυτή η κλίκα των ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών χρησιμοποίησε τις πολιτικές διασυνδέσεις της με τις συντηρητικές και σοσιαλιστικές πρώην κυβερνήσεις για να κερδίσει τις συμβάσεις και να περιορίσει την ελληνική αγορά. Ελέγχουν ένα μεγάλο μέρος των ΜΜΕ στην Ελλάδα, σε μια χώρα όπου η δημόσια ραδιοτηλεόραση παραμένει υπό τον έλεγχο του κράτους. Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να χαλιναγωγήσει τους ολιγάρχες, αν και μερικά πράγματα είναι πιο εύκολα στα λόγια παρά στις πράξεις.
Πέτρος Κωστόπουλος

Ο επιχειρηματίας και φανταχτερός εκδότης «έχτισε» το όνομά του κατά τη διάρκεια των ετών της αλματώδους ανάπτυξης των ΜΜΕ, τη δεκαετία του '90. Εισήγαγε στην Ελλάδα μια σειρά από ιδιαίτερα δημοφιλή περιοδικά lifestyle και προσπάθησε να σπάσει τα ταμπού και να μιμηθεί τις αστικές μόδες των εύπορων δυτικών χωρών. Το βασικό μήνυμα των άρθρων του ήταν ο αχαλίνωτος καταναλωτισμός. Που σημαίνει: πιστωτικές κάρτες, Porsche Cayenne, διακοπές για σκι, εξωφρενικά στεγαστικά δάνεια και ιδιωτικές πισίνες. Όλα αυτά έγιναν σύμβολα σε μια χώρα από τις φτωχότερες της ΕΕ που μπήκε στο ευρώ το 2001 και έδωσε την ευκαιρία στις τράπεζες να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε φθηνό χρήμα.
Νίκος Μιχαλολιάκος

Σχετικά άγνωστος μέχρι πριν λίγα χρόνια, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή έχουν κεφαλαιοποιήσει την ελληνική κρίση μπαίνοντας στο εθνικό αλλά και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Απρόσβλητες από την αστυνομία και το δικαστικό σύστημα οι συμμορίες της Χρυσής Αυγής κάνουν κουμάντο στους δρόμους της πόλης, παρενοχλώντας και πολλές φορές κακοποιώντας μετανάστες και πολιτικούς αντιπάλους. Μόνο όταν ο οπαδός της Χρυσής Αυγής μαχαίρωσε τον αντιφασίστα καλλιτέχνη Παύλο Φύσσα το 2013, κινητοποίησε την πολιτεία που φυλάκισε τον Μιχαλολιάκο και αρκετά ακόμα μέλη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, της οποίας η δίκη ξεκινά σύντομα με κατηγορίας σύστασης και δράσης εγκληματικής οργάνωσης.
Τρόικα

Η Τρόικα –Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- φέρει και εκείνη αρκετά μεγάλη ευθύνη για την κατάσταση στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα της Τρόικας που στηρίζεται σε υπεραισιόδοξες προβλέψεις ανάπτυξης, έχουν οδηγήσει σε μια σειρά αναθεωρήσεις του προγράμματος για την σταθεροποίηση του χρέους. Η λιτότητα έχει προξενήσει τεράστιο κοινωνικό κόστος στους Έλληνες, ωθώντας κόσμο στην ανεργία και την ανέχεια, και αφήνοντας χιλιάδες χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου